Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Werken aan innovatie heeft iets magisch. De afgelopen jaren heb ik met veel creatieve en ondernemende mensen mogen samenwerken aan gave nieuwe producten en diensten die zij hadden bedacht en die wij in onze 5Groningen proeftuin konden testen met 5G. Dat leverde mooie, en vaak ook maatschappelijk relevante, innovaties op zoals een alarmknop voor de zorg, een slimme aardappel voor akkerbouwers en drones die veilig ingezet kunnen worden voor vervoer van pakketjes.
En nu geef ik bij TNO leiding aan het Future Networks Services (FNS) programma, waarin we Nederland op de kaart willen zetten met zelf ontwikkelde technologie voor 6G. Ik vind het enorm inspirerend om samen met een team van excellente professionals op deze manier de toekomst van telecom vorm te mogen geven. Maar ik vind dat hier ook een opdracht voor ons ligt. Want innovatie is geen doel op zich. Wij werken aan nieuwe technologie omdat die ons leven en onze maatschappij mooier en beter, maar ook duurzamer kan maken.
Duurzaamheid is een breed begrip met veel lading. Voor mij staat het voor vernieuwing die onze leefomgeving kan verbeteren, zonder roofbouw op grondstoffen en onomkeerbare belasting van het milieu. Duurzaam innoveren kan alleen als je daar samen de schouders onder zet. Het mooie van FNS is dat partijen uit allerlei sectoren, waaronder BTG, samen werken aan de duurzame ontwikkeling van de volgende generatie mobiele netwerken, inclusief nieuwe toepassingen die daar gebruik van gaan maken. En daar ligt ook meteen de kracht van dit consortium: ontwikkeling van nieuwe mobiele technologie (‘technology push’) en het gebruik ervan in allerlei toepassingen in mobiliteit, zorg en industrie (‘market demand’) gaan hand in hand. Of zoals een econoom het zou formuleren: vraag en aanbod worden in evenwicht gebracht.
Als lid van de ledenraad van BTG zie ik een vergelijkbaar ecosysteem. Aanbieders en gebruikers van telecom en ICT werken samen om optimaal gebruik te maken van de innovatieve kansen die de sector biedt aan de BV Nederland. Het gaat om bruggen bouwen en elkaar weten te vinden. Daar is BTG ijzersterk in. In alles wat we samen doen moet duurzaamheid centraal staan. Dat is geen vrijblijvende opgave meer. Willen we onze planeet leefbaar houden voor onze kinderen en kleinkinderen, dan is duurzaamheid een onmisbare randvoorwaarde. Ik ben daarom bijzonder verheugd met het thema dat BTG in het nieuwe jaar als rode draad door haar plannen weeft: Building bridges to a sustainable society. Laten we hier in 2024 samen een succes van maken.
Peter Rake is programmamanager bij TNO. Hiervoor was hij programma manager van het project 5Groningen. In 2019 is hij verkozen tot ICT/Telecom manager van het jaar.