Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Coronacrisis brengt groeikansen met zich mee voor MSP’s

21 jun 2020

Vóór de COVID-19-pandemie was de verwachting dat Managed Service Providers (MSP’s) met 17% zouden groeien. Na de uitbraak van de pandemie verwacht 40% van de MSP’s de groeiprognose met minstens 10% naar beneden bij te moeten stellen. Hoewel dit duidelijk maakt dat veel MSP’s een horizontale groeilijn zien, zijn er nog steeds groeimogelijkheden in de markt.

Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van leverancier van cloud gebaseerde software- en technologieoplossingen Datto over de wereldwijde stand van zaken op het gebied van MSP. Het rapport is gebaseerd op een onderzoek onder meer dan 1.800 MSP’s over de hele wereld. Het verslag onderstreept de voortdurende evolutie van de MSP-branche en identificeert groeifactoren voor MSP’s in de huidige uitdagende tijden.

“Naast het identificeren van de specifieke gedragingen van snelgroeiende MSP’s en de technologieën waar MSP’s op vertrouwen, wilden we ook begrijpen hoe de prioriteiten van MSP’s zijn verschoven als gevolg van de pandemie”, aldus Rob Rae, Senior Vice President of Business Development van Datto. “Terwijl de economische onzekerheid voor MSP’s verontrustend is, is het nog steeds een goede tijd om actief te zijn in deze branche. Bijna 40% van de MSP’s rapporteerde jaarlijkse inkomsten van 2,5 miljoen dollar. Dit toont aan dat de markt gezond is en dat deze kansen biedt. MSP’s blijven de hoeksteen van onze economie, aangezien zij kleine bedrijven bedienen tijdens de pandemie en ook daarna.”

Identificatie van groeifactoren voor MSP’s
Nu IT een nóg grotere rol speelt voor miljoenen mkb’ers, zijn MSP’s cruciale dienstverleners geworden voor deze evoluerende markt. Aangezien het mkb zijn IT steeds meer aan MSP’s toevertrouwt, profiteren individuele MSP’s van die groei. 22% van de MSP’s gaf aan dat in de afgelopen drie jaar hun totale jaarlijkse inkomsten met maximaal 5% groeide. 24% van de MSP’s meldde een groei van maximaal 10%.

De twee meest consistente drijfveren voor de groei van MSP’s zijn het verhogen van het deel van de totale inkomsten uit Managed Services en het stellen van specifieke omzet- en groeidoelstellingen. Deze factoren ondersteunen de MSP’s in de hedendaagse economie en markt. Gecombineerd correleren deze twee activiteiten met een MSP die zijn groeitempo verdubbelt. Sterker nog: voor elke 10% van de totale inkomsten uit Managed Services voegen MSP’s 0,25 tot 0,75 extra procentpunt van jaarlijkse groei toe aan hun bedrijf. Verder suggereert het onderzoek dat grotere MSP’s en ook startende MSP’s in Noord-Amerika het snelst groeien.

Uitdagingen en zorgen
Hoewel velen de economische onzekerheid aanvoeren als de belangrijkste aanjager van potentiële fiscale uitdagingen, kan een toename van de cloud-migraties de verliezen compenseren. Het onderzoek wijst uit dat 57% van de MSP’s verwacht dat het gebruik van on-premises servers voor kritische toepassingen de komende drie jaar afneemt. Door de wereldwijde oproep om zoveel mogelijk thuis te werken, is de vraag naar cloud en IT voor veel bedrijven drastisch toegenomen. MSP’s spelen een cruciale rol om deze bedrijven te helpen om aan de eisen van de versnelde digitale economie te voldoen.

Naast de economische onzekerheid zijn de cybersecurity bij klanten, de balans tussen werk en privéleven, de sales en marketing en het aanwerven van personeel de belangrijkste zorgen waar MSP’s van wakker liggen. Cybersecurity blijft met 34% een pijnpunt van MSP’s. Zij voeren dit aan als absolute prioriteit (vergeleken met 30% in 2019). De toenemende bezorgdheid over cybersecurity duidt echter mogelijk op een toenemende vraag naar beveiligingsdiensten onder klanten. MKB’s worden zich immers steeds bewuster van IT-beveiliging. Dit schetst een optimistisch beeld voor MSP’s die effectieve cybersecuritydiensten aanbieden, omdat dit een vereiste is voor MKB-bedrijven.

De belofte van technologieën die in opkomst zijn
Nu MSP’s hun koers uitstippelen om te slagen in de nieuwe digitale economie, kiezen veel MSP’s voor snel opkomende technologieën om hun bedrijf overeind te houden in de nasleep van COVID-19. Gezien de afhankelijkheid van remote management technologie, zijn MSP’s het meest enthousiast over de belofte van 5G-technologie. Deze biedt hun klanten nieuwe mogelijkheden vanwege het gebruik van snellere draadloze netwerken. MSP’s zien enorme mogelijkheden om bedrijven te helpen bij het ontwikkelen, testen en inzetten van deze technologie, die de innovatie aanzienlijk zal bevorderen.

Meer bevindingen zijn te vinden in Datto’s rapport over de wereldwijde stand van zaken op het gebied van MSP bekijken. Het rapport is hier opvraagbaar.

Gerelateerd nieuws