De vraag naar sociale software en collaboratiesoftware stijgt, blijkt uit cijfers van Gartner. Het onderzoeksbureau schrijft de groei enerzijds toe aan de noodzaak tot het ondersteunen van werk tijdens de COVID-19 crisis, en anderzijds aan integraties van sociale software in andere bedrijfsapplicaties.
Veel van de bestaande toepassingen die de sociale en collaboratiemarkt stimuleren hebben door de pandemie een plotseling boost gekregen, stelt research vice president bij Gartner Craig Roth. Denk hierbij aan het coördineren van een gedistribueerd personeelsbestand en verzorgen van een virtueel koffiezetapparaat waar werknemers elkaar kunnen treffen. “Sociale en collaboratietools zijn van ‘nice to have’ naar ‘must have’ gegaan in slechts enkele weken tijd”, zegt Roth.
Permanente veranderingen in werkstructuur
Ook nu werknemers in sommige gevallen terugkeren naar kantoor brengt COVID-19 een permanente verandering in de werkstructuur met zich mee. Extra investeringen in technologie zijn volgens Gartner nodig om open conversaties en het delen van informatie te faciliteren, vastleggen en organiseren. De pandemie buigt de lange kromming van de sociale software- en collaboratiemarkt omhoog en leidt naar verwachting tot een dubbelcijferige groei tot 2022.
Een andere belangrijke trend die groei in de markt drijft is de integratie van sociale software als een embedded functionaliteit in andere applicaties en platforms. Gartner verwacht dat in 2025 bijna 65% van de zakelijke softwareproviders een vorm van sociale software en collaboratiefunctionaliteit in hun softwareproducten heeft verwerkt.
Hogere verwachtingen
“Providers van bedrijfsapplicaties zoals ERP- en CRM-software boden voorheen basale sociale- en collaboratiefunctionaliteiten. Zij staan nu voor hogere verwachtingen rondom een naadloze integratie van niet-routinematige taken zoals conversaties en het creëren van content binnen hun procesgeoriënteerde producten”, aldus Roth. “Partnerships tussen softwareproviders worden belangrijker nu een hechte relatie noodzakelijk is voor een nauwe integratie van losse applicatiefuncties.”
Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “Het is van cruciaal belang dat werknemers voldoende kunnen overleggen, informatiedelen en samenwerken. Het huidige thuiswerken bemoeilijkt de mogelijkheden op dit vlak. Software kan uitkomst bieden. Met het oog op het belang van samenwerking is het goed om te zien dat bedrijven investeren in sociale- en collaboratiesoftware, wat helpt bij het opvangen van een deel van de impact van het thuiswerken.”
Meer informatie is beschikbaar in “Forecast Analysis: Social and Collaboration Software in the Workplace, Worldwide.”