Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Daling omzet Nederlandse zakelijke telecommarkt

28 apr 2020

De omzet van de Nederlandse zakelijke telecommarkt is in 2019 licht gedaald. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Telecompaper. De daling is vooral te verklaren door de enorme afname van het aandeel vaste telefonie. Tegelijkertijd neemt de behoefte aan cloudgebaseerde telefonie toe.

Volgens het rapport staat de markt voor zakelijke telefonie in ons land flink onder druk. Uit de cijfers over 2019 blijkt dat het hele marktsegment met 2,6 procent is gedaald ten opzichte van 2018. In Q4 2019 daalde de omzet zelfs met 10,95 procent op jaarbasis. De daling in het segment vaste telefonie is de belangrijkste oorzaak van de daling, maar dit segment maakt slechts 11,4 procent uit van de totale gerealiseerde omzet. Iets meer dan de helft van de omzet van de zakelijke telecommarkt was afkomstig van zakelijke vaste en mobiele spraak- en internetdiensten.

Groeiend belang VoIP

Wanneer meer naar de markt voor zakelijke vaste telefonie wordt gekeken, concludeerden de onderzoekers dat cloudgebaseerde telefonie sterk in opkomst is. De groei in ‘hosted VoIP’ is het meest zichtbaar bij kleine aanbieders. Deze gespecialiseerde aanbieders hebben een marktaandeel van bijna 30 procent van de vaste telefonieverbindingen voor kleinere bedrijven. In het MKB hebben ze een marktaandeel van 26,5 procent.

Reden populariteit VoIP

De belangrijkste reden voor deze populariteit is dat VoIP-diensten vaak goedkoper zijn dan het installeren van meerdere telefoonlijnen. Ook kunnen deze toepassingen eenvoudig worden overgezet naar mobiele telefoons en computers. Dit betekent wel een lagere ARPU voor de services en dus lagere omzet-marktaandelen voor de hosted VoIP-providers dan hun aandeel in het aantal VoIP-lijnen.

Gerelateerd nieuws