Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Datastrategie ontbreekt bij 7 op 10 woningcorporaties

11 mei 2020

Bij 7 op de 10 woningcorporaties ontbreekt een duidelijke datastrategie en minder dan de helft van alle woningcorporaties verzamelt data voor een duidelijk doel. Dat blijkt uit onderzoek van kennisplatform CorporatieNL onder 701 bestuurders, medewerkers en managers van deze organisaties.

Maar 38 procent van de woningcorporaties heeft een duidelijk doel met het verzamelen van data en slechts 29 procent beschikt over een strategie, schrijft CorporatieNL. Dat terwijl een groot deel van de organisaties grote kansen ziet in de explosieve toename van data: 77 procent. Een net iets groter percentage (83 procent) zegt steeds meer met data te maken te hebben.

Lage kwaliteit data

Ruim de helft van alle woningcorporaties (62 procent) vindt zichzelf datavaardig en is ervan overtuigd de juiste keuzes te kunnen maken met behulp van de beschikbare gegevens en middelen. “Toch laat de kwaliteit van data te wensen over”, schrijft CorporatieNL in het persbericht, “want maar 34 procent kwalificeert de huidige kwaliteit als goed. Mocht dat niet verbeteren dan zegt 71 procent dat dit flinke tot rampzalige gevolgen zal hebben.”

Gemeenten minder enthousiast

Kennisplatform GemeentenNL, samen met CorporatieNL onderdeel van PublicNL, schrijft dat woningcorporaties meer gegevens zouden uitwisselen met gemeenten, maar dat gemeenten hier minder enthousiast over zijn. 77 procent van woningcorporaties zou van mening zijn “dat gemeenten en corporaties te weinig samenwerken op het gebied van verzamelen, gebruiken en uitwisselen van data”, maar “in totaal 64 procent van de gemeenten zegt het een goed idee te vinden als zij meer data uitwisselen met woningcorporaties.”

Gerelateerd nieuws