Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Dataverkeer met 42% gestegen in derde kwartaal

30 nov 2021

Het mobiele dataverkeer maakte sinds 2011 een bijna 300-voudige stijging door. Ook het laatste kwartaal is het dataverkeer weer gegroeid. Het mobiele netwerkdataverkeer steeg in Q3 2021 met 42 procent (jaar-op-jaar) en was goed voor ongeveer 78 exabytes (EB). Dit blijkt uit het Ericsson Mobility Report van BTG-partner Ericsson.

Het bedrijf trekt de vergelijking met 2011, aangezien dat het eerste jaar was waarin het Ericsson Mobility Report werd gepubliceerd. Het bedrijf geeft nu een speciale tienjaarseditie van het Ericsson Mobility Report November 2021 vrij. Het rapport blikt terug op enkele van de belangrijkste trends en gebeurtenissen die het afgelopen decennium hebben bepaald. Ook geeft Ericsson zijn prognoses voor de periode tot 2027.

660 miljoen 5G-abonnementen eind 2021
De veronderstelling dat 5G de snelst uitgerolde mobiele generatie tot nu toe wordt, is versterkt met een bijgewerkte schatting van bijna 660 miljoen 5G-abonnementen tegen het einde van dit jaar. De stijging is te danken aan een sterker dan verwachte vraag in China en Noord-Amerika, mede gedreven door dalende prijzen van 5G-toestellen. Er was ook een netto toevoeging van 98 miljoen 5G-abonnementen wereldwijd in het derde kwartaal van 2021, vergeleken met 48 miljoen nieuwe 4G-abonnementen. Eind 2021 beschikken naar schatting ruim twee miljard mensen over 5G-dekking.

Volgens de laatste voorspellingen is 5G op weg om in 2027 de dominante technologie voor mobiele toegang te worden, op basis van het aantal abonnementen wereldwijd. 5G is naar verwachting ook goed voor ongeveer 50 procent van alle mobiele abonnementen wereldwijd, 75 procent van de wereldbevolking bestrijken en 62 procent van het wereldwijde smartphoneverkeer vervoeren tegen 2027.

‘Ongelooflijke impact op bedrijfsleven’
Fredrik Jejdling, Executive Vice President en Head of Networks, Ericsson, zegt: “Mobiele communicatie heeft de afgelopen tien jaar een ongelooflijke impact gehad op de maatschappij en het bedrijfsleven. Als we vooruit kijken naar 2027, zullen mobiele netwerken meer dan ooit een integrale rol spelen in de manier waarop we met elkaar omgaan, leven en werken. Ons laatste Ericsson Mobility Report laat zien dat het tempo van de veranderingen versnelt, waarbij technologie een cruciale rol speelt.”

De uitrol van 4G LTE-netwerken is sinds 2011 cruciaal geweest voor het genereren van 5,5 miljard nieuwe smartphoneaansluitingen wereldwijd. Dit droeg bij aan de beschikbaarheid op de markt van meer dan 20.000 verschillende 4G-toestelmodellen. Het rapport van Ericsson wijst op een veel vroegere technologische levenscyclus van 5G-apparaten. 5G-handsets zijn vandaag goed voor 23 procent van de wereldwijde volumes, vergeleken met 8 procent van 4G-handsets op het overeenkomstige punt in de levenscyclus ervan.

Groei van mobiele dataverkeer
Dit draagt bij tot een exponentiële groei van het mobiele dataverkeer. Het mobiele netwerkdataverkeer steeg in het derde kwartaal van 2021 met 42 procent (jaar-op-jaar) en was goed voor ongeveer 78 exabytes (EB). Dit is inclusief het verkeer dat door Fixed Wireless Access (FWA)-diensten werd gegenereerd. Alleen al in Q3 was het mobiele dataverkeer groter dan al het mobiele verkeer dat tot eind 2016 ooit werd gegenereerd. Uit nieuwe prognoses blijkt dat het totale dataverkeer via mobiele netwerken tegen eind 2027 waarschijnlijk 370 EB bedraagt.

Uit het rapport blijkt ook dat de aard van de mobiele verbindingen snel verandert, wat bijdraagt tot de voortdurende toename van het mobiele dataverkeer. Breedband IoT is 2G/3G inmiddels voorbijgestreefd als het segment dat het grootste deel van de IoT-toepassingen verbindt. Naar verwachting zal het tegen eind 2021 goed zijn voor 47 procent van alle cellulaire IoT-verbindingen, vergeleken met 37 procent voor 2G/3G en 16 procent voor Massive IoT-technologieën (NB-IoT en Cat-M).

Nieuwe prognoses bevestigen opnieuw de snelle toename van massale IoT-implementaties in de komende jaren, met gebruiksscenario’s zoals wearables voor e-health, het volgen van logistieke activa, milieumonitoring en slimme meters, en slimme apparatuur voor het volgen en bewaken van de productie. Verwacht wordt dat grootschalige IoT-implementaties in 2027 51 procent van alle cellulaire IoT-verbindingen voor hun rekening zullen nemen.

Fixed Wireless Access
In dezelfde prognoseperiode maakt het aantal FWA-aansluitingen naar verwachting bijna een verdrievoudiging door – van 88 miljoen tegen eind 2021 tot ongeveer 230 miljoen in 2027. Bijna de helft van deze verbindingen wordt naar verwachting via 5G-netwerken getransporteerd.

Petra Claessen, CEO BTG/TGG: “Mobiele verbindingen spelen een steeds grotere en belangrijkere rol in onze wereld. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende hoeveelheid medewerkers die buiten kantoor werken, bijvoorbeeld onderweg of vanuit huis. Een ander voorbeeld is het groeiend aantal Internet of Things-toepassingen, die voor uiteenlopende doeleinden kunnen worden ingezet. Denk hierbij aan het monitoren van bewegingen en bewaken van bijvoorbeeld de productie, maar ook aan wearables en slimme meters. De impact op het bedrijfsleven is groot.”

Meer informatie
De tienjarige jubileumeditie van het Ericsson Mobility Report bevat vier hoofd artikelen:

  • Building 5G infrastructure for the digital future, together with Far EasTone
  • Network build-out to boost digitalization, together with stc
  • Time-to-content: Benchmarking network performance
  • Building sustainable networks

Meer informatie is beschikbaar in het Ericsson Mobility Report November 2021 en het Ericsson Mobility Report Journey.

Gerelateerd nieuws