Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

De helft van de slimme apparaten is niet met internet verbonden

1 feb 2023

Opvallend veel slimme apparaten zijn niet met internet verbonden. Gebruikers sluiten ongeveer de helft van de apparaten daadwerkelijk aan op internet. Een verloren kans, vinden fabrikanten.

Dit blijkt uit berichtgeving van de Wall Street Journal, dat rondvraag deed bij fabrikanten van slimme apparaten. Zo meldt LG dat minder dan de helft van de slimme apparaten die het bedrijf verkoopt aangesloten blijft op wifi. Whirlpool houdt het op ‘meer dan de helft’.

Bewuste of onbewuste keuze
De reden dat apparaten niet met internet zijn verbonden zijn varieert. Zo vergeten gebruikers in sommige gevallen de configuratie van slimme apparaten aan te passen indien zij bijvoorbeeld op een andere netwerkprovider overschakelen of hun wifi-wachtwoord aanpassen.

In andere gevallen kiezen gebruikers er bewust voor apparaten niet op internet aan te sluiten. Onder meer met het oog op security en privacy.

Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Service: “Het Internet of Things (IoT) biedt grote kansen en voordelen, zowel voor fabrikanten als gebruikers. Het is dan ook jammer dat relatief veel gebruikers ervoor kiezen hun slimme apparaten niet met internet te verbinden. Het wegnemen van zorgen met betrekking tot security en privacy kan de terughoudendheid van gebruikers wellicht wegnemen. Een belangrijk aandachtspunt voor fabrikanten van slimme apparaten.”

Gerelateerd nieuws