Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De tech-activiteiten van CMS stoppen niet bij de grens. Het TMC-team werkt met met verschillende CMS-advocaten samen aan internationale projecten die gaan over digitale identiteit, tokenization van assets en privacy by design. Met name dat laatste is iets waar het TMC-team graag aan bijdraagt: het borgen dat oplossingen die gebruikmaken van een relatief jonge technologie als blockchain, in de ontwikkelfase rekening houden met de AVG. Zowel bij projecten voor cliënten en de markt maar ook bij projecten voor de B.V. Nederland die een non-profit-karakter hebben.
Kennis delen is essentieel
Om bij te kunnen dragen aan een versnelling van de inzet van verschillende technologieën is het essentieel om kennis te delen en samen te kunnen werken. Dan is het belangrijk dat je elkaars taal spreekt en begrijpt wat een ieders rol en bijdrage is in projecten. Kennis over de inzet en de impact van technologie zijn onderwerpen die mij bijzonder aanspreken. Daar komt de combinatie van het arbeidsrecht en technologie mooi samen.
Cursus blockchain
Het blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig voor bedrijven om werknemers scholing aan te bieden die hen employable maakt of houdt. De impact van de inzet van bijvoorbeeld artificial intelligence of blockchain is niet altijd goed te overzien voor de werkgever. Laat staan hoe je als bedrijf bepaalt hoe functies vanwege de introductie van technologie op onderdelen veranderen en welke nieuwe kennis daar dan bij nodig is. Met de HCA van DBC ontwikkelden we daarom de gratis online nationale blockchain-cursus en schreven we een rapport over de vaardigheden van blockchain professionals en hoe werkgevers hiermee aan de slag kunnen gaan.
Scholing
Hoewel de aanleiding, COVID-19, voor veel ondernemingen in allerlei sectoren nu al diepe sporen heeft achtergelaten, is er bij de NOW 2.0 gelukkig veel aandacht voor scholing. Werkgevers die de NOW-subsidie aanvragen moeten zich inspannen om werknemers te stimuleren tot om- en bijscholing. Er is een groot aanbod van scholing om een overstap te kunnen maken naar bijvoorbeeld de ICT-sector waar het aantal openstaande vacatures in de tienduizenden loopt. En dat zal de komende jaren alleen maar toenemen.
Gedachten wisselen
Het ondersteunen van werkgevers om de weg in dat aanbod te vinden en de vertaalslag te maken naar de werkvloer is één van de andere interessante aspecten van mijn rol. Ik verwacht dat dit onderwerp ook (hoog) op de agenda van de leden van BTG staat en het lijkt mij interessant om hier gezamenlijk met leden over van gedachten te wisselen en kennis en ervaring over de aanpak te delen.
Door: Katja van Kranenburg
is advocaat-partner bij internationaal advocatenkantoor CMS. CMS richt zich op technologische ontwikkelingen zoals artificial intelligence, blockchain en smart contracts. Zij is gespecialiseerd in arbeidsrecht en hoofd van de sectorgroep Technology, Media & Communications in Nederland en één van de voortrekkers van legal tech-innovaties. Katja werkt samen met een team aan verschillende blockchain-toepassingen Daarnaast werkt ze ook aan projecten met en voor cliënten en start-ups.