Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

De vijf technologieën die de digitale toekomst van ondernemingen veranderen

14 sep 2023

Gartner, Inc. heeft vandaag vijf technologieën uitgelicht die de digitale toekomst van organisaties zullen transformeren. Het gaat om digitale mensen, satellietcommunicatie, tiny ambient IoT, secure computation en autonome robots.

Nick Jones, Distinguished VP Analyst bij Gartner, zei tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo 2023deze week in Australië. : “Alle vijf deze technologieën zijn potentieel transformerend en zouden nu onderzocht moeten worden vanwege hun grote reikwijdte en hun vermogen om nieuwe bedrijfsmodellen of belangrijke nieuwe mogelijkheden mogelijk te maken.

“Ieders definitie van ontwrichtend is echter anders, dus evalueer ze vanuit het unieke perspectief van uw organisatie en hun potentiële impact. Overweeg vervolgens nieuwe zakelijke kansen die mogelijk worden gemaakt door zowel individuele technologieën als combinaties ervan.” (Zie afbeelding 1)

1. Satellietcommunicatie

De toenemende belangstelling voor satellietcommunicatie in een lage baan om de aarde (LEO) wordt gedreven door de democratisering en commercialisering van de ruimte. Door de lage latentie is LEO een belangrijke technologie voor bedrijven om een revolutie teweeg te brengen in de communicatie naar mensen en dingen.

Volgens Gartner zal LEO breedband met wereldwijde dekking en voldoende lage latentie leveren voor een breed scala aan taken; directe satellietverbinding voor kleine IoT-apparaten om betaalbare wereldwijde dekking te bieden zonder SIM’s, telco-providers en roamingcomplicaties; en spraak- en datadiensten van een satelliet naar een ongewijzigde 4G-smartphone om de dekking uit te breiden naar afgelegen locaties.

“De industrie staat nog in de kinderschoenen en er wordt nog veel evolutie verwacht, dus wees voorzichtig met het vroegtijdig adopteren van LEO omdat dit een opkomende technologie is in een complexe markt,” aldus Jones.

2. Klein omgevings-ICT

Tiny ambient IoT maakt tagging, tracking en sensing van alles mogelijk zonder de complexiteit of de kosten van batterijgevoede apparaten. Het resultaat is de mogelijkheid om onopvallend meer informatie waar te nemen, over meer dingen, op meer manieren, tegen lagere kosten dan in het verleden.

Dit zal nieuwe ecosystemen mogelijk maken; nieuwe bedrijfsmodellen gebaseerd op het kennen van de locatie of het gedrag van objecten; slimmere producten met nieuw gedrag; en veel lagere kosten voor tracking en monitoring. Tiny ambient IoT zal de mogelijkheden voor een breed scala aan bedrijven vergroten, maar Gartner raadt aan om potentiële sociale en regelgevingskwesties te beoordelen voordat het wordt toegepast.

3. Veilige berekeningen

Veilige computatie wordt van vitaal belang nu dingen steeds meer met elkaar verbonden raken en ecosystemen toegang krijgen tot meer persoonlijke informatie. Hierdoor kunnen gegevens worden geëxploiteerd zonder de privacy in gevaar te brengen.

Hoewel veel van de principes van veilig rekenen al zijn vastgesteld, is de implementatie ervan een uitdaging vanwege de kosten, vaardigheden, prestaties en beschikbaarheid. Om deze uitdagingen te overwinnen, suggereert Gartner dat opkomende technologieën zoals optische versnellers belangrijk zullen zijn om de implementatie mogelijk te maken.

4. Digitale mensen

Digitale mensen zijn interactieve, AI-gestuurde representaties die bepaalde kenmerken, persoonlijkheid, kennis en denkwijze van een mens nabootsen. Ze variëren van fysiek (bijv. humanoïde robots) tot virtueel (bijv. virtuele popsterren); of mensgestuurd (bijv. aspecten van een mens nabootsend) tot AI-gestuurd waarbij ze niet in alle opzichten mensachtig hoeven te zijn (bijv. een digitale tweeling of chatbot).

Ondanks hun potentieel brengen digitale mensen veel uitdagingen met zich mee, waaronder onethische toepassingen; ongepast gedrag; creëren van vooroordelen en stereotypen; gebrek aan regelgeving; risico van sociale terugslag; verschillende culturele houdingen; en meer. Gartner raadt aan om potentiële sociale en regelgevingskwesties te beoordelen voordat ze worden geïmplementeerd.

5. Adaptieve autonome drones en robots

Autonome systemen zijn zelfsturende fysieke of softwaresystemen die taken uitvoeren met autonomie, leervermogen en agency (gevoel van een eigen persoonlijk doel). Systemen die autonoom leren en zich aanpassen zijn essentieel als technologieën zoals robots hun volledige potentieel willen bereiken.

Er zijn echter een groot aantal uitdagingen, omdat het misschien niet duidelijk is wat een robot of AI-systeem heeft geleerd of wat het kan (of niet kan) doen. Gartner raadt aan om ze te testen in complexe en snel veranderende omgevingen, waar een vroege adoptie wendbaarheid en prestatievoordelen zal opleveren. Beheers risico’s door de zakelijke, juridische en ethische gevolgen te analyseren.

Gerelateerd nieuws