Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

DELTA Fiber en T-Mobile stellen netwerken voor elkaar open

10 mei 2023

DELTA Fiber en T-Mobile gaan een langetermijnovereenkomst aan waarbij de twee aanbieders diensten over elkaars netwerken gaan leveren. Zo profiteren gebruikers van meer keuzevrijheid op het glasvezelnetwerk en zorgen verbeterde voorwaarden op het mobiele netwerk voor nog betaalbaardere prijzen, melden de twee partners.

DELTA Fiber en T-Mobile vinden dat iedereen in Nederland snel internet via mobiel en vast moet kunnen gebruiken. Daarvoor is een open toegangsmodel voor telecommunicatienetwerken met aantrekkelijke wholesaletarieven noodzakelijk, aldus de twee telecompartijen. Zij willen gebruikers meer keuzevrijheid bieden voor betaalbaar vast internet op het glasvezelnetwerk van DELTA Fiber en mobiele diensten via het 5G-netwerk van T-Mobile.

Internet en tv van T-Mobile worden door deze overeenkomst bereikbaar voor 1,3 miljoen bedrijven en huishoudens waar het DELTA Fiber-netwerk op dit moment al actief is. T-Mobile gaat binnen de DELTA Fiber-footprint gebruikmaken van dat glasvezelnetwerk. DELTA Fiber kan met dit partnership het mobiele portfolio voor zijn klanten uitbreiden door het bieden van 5G, hogere snelheden en Unlimited data via het mobiele netwerk van T-Mobile. T-Mobile heeft de intentie om DELTA Fiber’s glasvezelnetwerk te gebruiken voor het versneld uitrollen van het 5G-netwerk.

‘Open netwerk maakt overbouw overbodig’
DELTA Fiber wil tot 2025 groeien naar een netwerk met 2 miljoen aansluitingen, ongeveer een kwart van Nederland. Al deze adressen voegt T-Mobile toe aan haar glasvezelfootprint. Hiervoor wordt de nieuwste glasvezeltechnologie (XGS-PON) gebruikt waarover momenteel een snelheid van 2 Gbps geboden wordt. In de nabije toekomst worden snelheden van 10 Gbps mogelijk en op langere termijn snelheden van zelfs 25 Gbps. Ook over de glasvezelnetwerken die DELTA Fiber nog gaat uitrollen gaat T-Mobile diensten leveren.

Marco Visser, CEO DELTA Fiber: “We zijn blij dat we T-Mobile op ons splinternieuwe glasvezelnetwerk mogen verwelkomen”, zegt CEO Marco Visser van DELTA Fiber. “Wij geloven in een hybride marktmodel waarbij telecomaanbieders diensten leveren over elkaars open netwerken. Dat is de snelste en meest economische manier om Nederland te verglazen. Dubbele aanleg van glasvezel is niet duurzaam en niet nodig.”

Betaalbaar glasvezelinternet voor heel Nederland
T-Mobile meldt door deze samenwerking in één klap de grootste internetaanbieder te zijn die de meeste bedrijven en huishoudens in Nederland via glasvezel kan gaan bedienen. T-Mobile doet dit door een wholesalemodel te hanteren waarbij gebruik wordt gemaakt van de netwerken van diverse netwerkeigenaren. Zo wil het zorgen voor betaalbare diensten en een duurzaam alternatief. In totaal kunnen nu 5 miljoen huishoudens internet en tv-diensten via glasvezel afnemen van T-Mobile. In de komende jaren neemt het aantal adressen waar T-Mobile diensten aanbiedt nog verder toe. In het komend jaar verwacht T-Mobile haar diensten op 6 miljoen adressen te leveren en op de langere termijn moeten de internet en tv-diensten via glasvezel voor nagenoeg alle Nederlandse bedrijven en huishoudens beschikbaar zijn. T-Mobile is momenteel al de grootste mobiele provider van Nederland zo meldt het bedrijf.

T-Mobile ziet deze stap als een belangrijk onderdeel van de verdere digitalisering van Nederland. Søren Abildgaard, CEO T-Mobile Nederland: “Ik ben superblij met deze deal. Wij pleiten al jaren voor een open toegangsmodel met eerlijke wholesaletarieven dat snel en betaalbaar internet voor iedereen mogelijk maakt. Daarnaast is DELTA de eerste MVNO die Unlimited 5G aan haar klanten gaat bieden en daar zijn we trots op. Door gebruik te maken van elkaars sterktes zetten we samen een nieuwe standaard voor gecombineerde vaste en mobiele abonnementen (FMC).”

Petra Claessen, vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services: “Nederland en het Nederlandse bedrijfsleven kunnen veel profijt hebben van de beschikbaarheid van snel en betrouwbaar internet. Glasvezel is hiervan een voorbeeld. Het is inefficiënt en niet duurzaam indien meerdere partijen op dezelfde locatie infrastructuur aanleggen om glasvezeldiensten aan klanten te kunnen profiteren. T-Mobile en DELTA Fiber laten zien dat het beter kan en bundelen hun krachten door hun netwerken voor elkaar open te stellen. Een belangrijke stap in het versnellen van de beschikbaarheid van glasvezelinternet in heel Nederland.”

Gerelateerd nieuws