Technologie kan Nederland helpen anderhalve meter afstand te houden. Denk hierbij aan sensoren die data verzamelen en analyseren om zo informatie te verzamelen over drukte. Maar ook aan drukte-analyses via beeld, geluid en openbare databronnen of het digitaal nabootsen van fysieke locaties via simulaties.
Dit blijkt uit een analyse van FME van slimme technologie die de anderhalve meter samenleving ondersteunt. Het naleven van social distancing-maatregelen blijkt in de praktijk moeilijk. Gemeenten staan voor de uitdaging het aantal mensen in de publieke ruimte in te perken, een goede doorstroming van mensen te waarborgen en wachtrijen tegen te gaan.
Talrijke oplossingen beschikbaar
In een technologieverkenning brengt FME technologische oplossingen in beeld die hieraan kunnen bijdragen. Deze blijken nu al talrijk te zijn. Zo maken algoritmen het mogelijk geluidsgolven te visualiseren en op basis hiervan ‘heat maps’ te creëren die drukte inzichtelijk maken. Ook zijn draagbare apparaten in ontwikkeling die een seintje geven indien een persoon binnen een afstand van anderhalve meter van jou staat of zit.
De technologieverkenning is door FME uitgevoerd in samenwerking met VNG. De resultaten worden gedeeld met gemeenten en de Rijksoverheid. Ook zijn de resultaten verzameld in een rapport dat gratis beschikbaar is.
Grote rol weggelegd voor technologie
“Technologie kan een grote rol spelen in het naleven van anderhalve meter afstand, een maatregel die cruciaal is om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. Slimme technologie kan mensen onder meer helpen hun keuzes af te stemmen op actuele drukte, maar kan ook gemeenten ondersteunen bij het naleven en faciliteren van de ‘nieuwe normaal’. BTG moedigt de technologieverkenning van FME dan ook aan en hoopt dat dergelijke technologie inzet ter ondersteuning van de anderhalve meter samenleving”, zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG.