Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Digital Trust Center waarschuwde dit jaar al voor tienduizend kwetsbare systemen

20 apr 2023

Alleen al in het jaar 2023 hebben Nederlandse bedrijven, MSP’s en ISP’s over meer dan 10.000 kwetsbare systemen notificaties ontvangen van het Digital Trust Center (DTC). De notificaties hebben betrekking op 37 verschillende kwetsbaarheden in IT-systemen. Het tilt hiermee de veiligheid van het Nederlandse bedrijfsleven naar een hoger niveau.

Het is voor Nederlandse bedrijven van belang zo snel mogelijk op de hoogte te zijn indien een ernstige kwetsbaarheid in hun IT-systemen is geconstateerd. Het Digital Trust Center (DTC) beschikt over een notificatieteam dat bedrijven via een zogenoemde notificatie hiervan op de hoogte stelt. Het gaat hierbij om een e-mail in begrijpelijke taal die aangeeft waar de kwetsbaarheid zich bevindt, waar de dreiging uit bestaat en wat een organisatie kan doen om die dreiging op te heffen en schade te voorkomen of beperken.

Voor 17.000 kwetsbare systemen gewaarschuwd
De meest voorkomende kwetsbaarheden waarvoor bedrijven gewaarschuwd zijn, zijn SNMPv2 en Exchange Server. Sinds de start van de dienst in de zomer van 2021 is het bedrijfsleven over ruim 17.000 kwetsbare systemen genotificeerd. Dankzij de notificaties kunnen bedrijven tijdig actie ondernemen om hun systemen te beveiligen. “We zijn trots op de snelheid en volumes die we door geautomatiseerde processen hebben neergezet”, meldt het DTC.

Petra Claessen, Vice-Voorzitter BTG en Boardmember BTG Services: “Met de notificaties die het DTC uitstuurt naar Nederlandse bedrijven, MSP’s en ISP’s helpt het de digitale veiligheid van het Nederlandse bedrijfsleven naar een hoger niveau te tillen. De notificaties waarschuwen partijen voor kwetsbaarheden die in hun IT-systemen zijn aangetroffen, zodat zij gericht actie kunnen ondernemen. Dit voorkomt dat aanvallers gebruik kunnen maken van kwetsbaarheden en kan zo veel schade voorkomen. Ook kunnen de notificaties datalekken voorkomen, iets waarvan getroffen partijen of individuen veel hinder kunnen ondervinden. De notificaties zijn dan ook van grote toegevoegde waarde voor de digitale veiligheid van Nederland.”

Gerelateerd nieuws