Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) is kritisch op kabinetsplannen die Nederlandse ICT-bedrijven moeten beschermen tegen kwaadwillende overnames. Directeur Michiel Steltman van DINL spreekt met Computable over het plan dat de nationale veiligheid en openbare orde bij grote ICT-overnames moet borgen. Dit ‘rammelt aan alle kanten’, aldus Steltman.
Voor de kerst heeft staatssecretaris Mona Keijzer de kabinetsplannen voor de bescherming van de overnamedrempels in de Nederlandse ICT-infrastructuur naar de Tweede Kamer gestuurd. Het wetsvoorstel draagt volgens Michiel Steltman van DINL niet bij aan vermindering van concrete risico’s. Hij zegt dit na vragen van Computable. De voorstellen hebben te veel impact op de bedrijfsvoering, remmen de samenwerkingen met internationale partijen en zijn praktisch niet uitvoerbaar. Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) is een samenwerking van en spreekbuis voor de partijen in de Nederlandse digitale infrastructuur. Deelnemers zijn de Vereniging AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), Stichting DHPA (Dutch Hosting Provider Association), Vereniging ISPConnect, Stichting NLNet, Coöperatieve vereniging SURF en de VVR (Vereniging van Domeinregistrars).
Voorstel ontoereikend
“We begrijpen de zorg van politiek en overheid dat essentiële telecomdiensten in handen kunnen komen van kwaadwillende actoren”, aldus Steltman. “Maar het is zeer twijfelachtig of met dit voorstel de risico’s voor openbare orde en veiligheid echt worden verkleind.”
DINL wil dus dat de minister het voorstel voor aanpassing van de wet herziet. Volgens Steltman is de kans overigens groot dat met de wijziging wordt ingestemd, doordat naast initiatiefnemer CDA ook coalitiepartij VVD achter het voorstel zou staan. Hij verwacht wel dat het onderwerp pas in de loop van het jaar weer op de agenda komt. Tot die tijd blijft zijn organisatie de ontwikkelingen volgens Steltman kritisch volgen. Ook is DINL bereid mee te denken over een betere invulling van de wetgeving.