Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Driekwart van de grootbedrijven was doelwit van cybercriminaliteit

30 aug 2023

Meer dan driekwart van de bedrijven in Nederland is weleens met cybercriminaliteit geconfronteerd. Van de grootbedrijven was driekwart (75%) doelwit.

Dit meldt ABN AMRO op basis van onderzoek onder klanten. Phishing is meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit. 66% van de respondenten kreeg hiermee te maken. Dit kan via e-mail, maar ook via sms- of WhatsApp-bericht of een telefoontje.

Ook blijkt dat aanvallers steeds vaker innovaties als kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Onder meer voor het vervaardigen van phishingmails of nabootsen van een stem van een CEO.

Fors meer aanvallen op mkb
ABN AMRO noemt de toename van de hoeveelheid cybercrime die mkb’ers met een jaaromzet van minder dan tien miljoen euro ervaren ‘opvallend snel’. Vorig jaar meldde slechts 39% van de ondervraagde mkb’ers doelwit te zijn geweest van cybercriminaliteit. Dit percentage ligt inmiddels op 80%. Ter vergelijking: 75% van de grootbedrijven kreeg te maken met cyberaanvallen. Onder zzp’ers ligt het percentage op 69%.

Petra Claessen, Voorzitter van BTG en Boardmember BTG Services: “Cybercriminaliteit blijft een omvangrijk probleem, waarmee helaas nagenoeg het volledige bedrijfsleven te maken krijgt. Aanvallers blijven zich ontwikkelen en zetten innovaties als AI in voor het uitvoeren van aanvallen, die daardoor steeds moeilijk te herkennen zijn. Digitale beveiliging blijft dan ook een topprioriteit voor ieder bedrijf.”

Meer informatie is hier beschikbaar.

Gerelateerd nieuws