Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

ECB werkt aan prototypes van digitale euro

20 sep 2022

Amazon, de Italiaanse bank Nexi, de Spaanse bank CaixaBank, de Franse betalingsverwerker Worldline evenals een consortium van banken en betalingsverwerkers gaan voor de Europese Centrale Bank (ECB) prototypes van de digitale euro ontwikkelen. De partijen richten zich hierbij op verschillende toepassingen.

De ECB begon vorig jaar een tweejarig onderzoek naar de digitale euro. Hierbij kijkt de ECB onder meer naar de veiligheid van de digitale euro, evenals het gebruiksgemak. Denk echter ook aan de impact op het bestrijden van witwassen. De centrale bank beslist op basis van deze proeffase of het project wordt doorgezet.

Meerdere toepassingen
De partijen die nu zijn geselecteerd voor het ontwikkelen van een prototype, richten zich hierbij op verschillende toepassingen. Zo richt Amazon zich op het gebruik van een digitale euro bij online winkelen. De overige partijen ontwikkelen een prototype voor het afrekenen bij fysieke kassa’s en voor het gebruik voor onderlinge betalingen.

De ECB verwacht dat het ontwikkelen van een digitale euro zo’n vijf jaar in beslag neemt. De digitale euro moet worden bewaard in een digitale portemonnee. De ECB benadrukte eerder al dat het geen vervangen is van contant geld.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “De samenleving en het bedrijfsleven digitaliseren steeds verder. Een belangrijk onderdeel van deze digitalisering zijn digitale mogelijkheden voor financiële transacties. Denk hierbij aan transacties tussen bedrijven onderling, maar ook aan transacties in B2B-webshops. De digitale euro waaraan de ECB in samenwerking met diverse marktpartijen werkt schept hiervoor een basis. Een interessante ontwikkeling!”

Gerelateerd nieuws