Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Met de nieuwe MCS LoRa-2-GBS Gateway kunnen in een handomdraai draadloze LoRa-sensoren worden verbonden met een (bestaand) gebouwbeheersysteem (GBS). Gebruikers kunnen zo eenvoudig een geïntegreerde Smart Building oplossing opzetten. De LoRa-sensoren worden verbonden met de Gateway via bijvoorbeeld een BACnet IP of Modbus protocol. Er zijn twee varianten beschikbaar: de LoRa-2-GBS Ethernet Gateway en de LoRa-2-GBS LTE Gateway.
Door het toevoegen van draadloze sensoren aan een GBS, profiteren gebruikers van de pluspunten van hun GBS en alle voordelen van batterij gevoede sensoren. Zo hoeft er geen bekabelde infrastructuur aangelegd te worden. Dit is een voordeel voor locaties waar bekabelen geen optie is. Zoals monumentale panden of gebouwen met een bestaande infrastructuur. Daarnaast hebben de batterijen van draadloze sensoren een lange levensduur. Hierdoor zijn deze sensoren heel duurzaam in gebruik.
MCS LoRa-2-GBS oplossing met BACnet IP protocol
In de afbeelding hieronder is een schematische weergave te zien van de architectuur van de LoRa-2-GBS Gateway met BACnet IP protocol.
Vijf technieken komen samen in één slimme gateway
De MCS LoRa-2-GBS Gateway combineert vijf verschillende technieken. Zo fungeert hij als LoRa base station met een interne LoRaWAN server. Hierdoor kunnen gebruikers een Private LoRa-netwerk opzetten. Daarnaast verzorgt de gateway de payload conversie van de sensoren. Gebruikers hebben zo geen maandelijkse kosten voor een externe payload conversie server.
De gateway communiceert met het gebouwbeheersysteem via het BACnet IP-, Modbus-, Mbus- of P1-protocol. Ook kunnen gebruikers hun IoT- of applicatieplatform aan de LoRa-2-GBS Gateway koppelen via MQTT of andere protocollen.
Door deze slimme API-koppeling met de applicatieserver kunnen eindklanten altijd hun data snel analyseren en beheren. Optioneel kunnen gebruikers kiezen voor Secure VPN. Hiermee krijgen zij veilig op afstand toegang tot hun LoRa-2-GBS Gateway en/of het achterliggende GBS.
Futureproof oplossing voor toenemende vraag naar data
Beheerders willen steeds meer inzicht krijgen in de staat en het gebruik van een pand. De vraag naar data neemt hierdoor sterk toe. Door de LoRa-2-GBS Gateway krijgen gebouwbeheerders eenvoudig inzicht in hoe hun gebouw functioneert voor gebruikers. Door de gemeten data te analyseren, kunnen zij hun gebouw en processen steeds slimmer en efficiënter beheren.
Met slim gebouwbeheer, ook wel Smart Building genoemd, zijn veel verschillende toepassingen mogelijk. Zo kan de de luchtkwaliteit (CO2, temperatuur en luchtvochtigheid) gemonitord worden. Dit leidt tot meer werkcomfort door een goed binnenklimaat. Daarnaast kan de werkplekbezetting beter beheerd worden. Hierdoor kan de ideale werkplek gecreëerd worden. Door beter energiemanagement ontstaan klimaat-neutrale werkplekken. Dit leidt tot energiebesparing.