De Eerste Kamer is akkoord met het wetsvoorstel omtrent de Wet digitale overheid. Deze wet is gericht op de digitalisering van de overheid en omvat eisen op dit vlak. De wet treedt per 1 juli gefaseerd in werking.
De wet moet onder meer de inlogmethodes die binnen de overheid worden gehanteerd naar een hoger niveau tillen. Zo moeten publieke dienstverleners per dienst gaan bepalen welk betrouwbaarheidsniveau vereist is voor het inlogproces. Zij moeten hierbij inlogmethoden omarmen die door de minister van Binnenlandse Zaken zijn goedgekeurd. Denk daarbij aan DigiD en eHerkenning, maar ook nieuwe inlogmethoden die in de toekomst worden omarmd. Ook moeten zij hierbij voldoen aan specifieke eisen.
Privacy by design
De Eerste Kamer stemde ook over een zogeheten novelle. Dit is een wetsvoorstel dat is ingediend ter aanvulling van een wetsvoorstel dat al is ingediend bij de Eerste Kamer. Aanleiding hiervoor waren zorgen omtrent de bescherming van privacy onder meer door grote techbedrijven. In de novelle zijn onder meer privacy by design opgenomen, evenals standaarden omtrent opensource en een verbod op het verhandelen van data.
Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services: “De Wet Digitale overheid tilt de digitale veiligheid van de overheid naar een hoger niveau. Onder meer doordat per dienst bepaald moet worden welk betrouwbaarheidsniveau vereist is voor het inlogproces en de omarming van goedgekeurde inlogmethoden. Een belangrijke stap in het verder versterken van de digitale veiligheid van Nederland.”