Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

ENISA: Bescherming van onderzeese datakabels is van kritiek belang

1 sep 2023

Meer dan 97% van het internetverkeer wereldwijd reist via onderzeese datakabels. Zij maken dan ook een vitaal component uit van de wereldwijde internetinfrastructuur. Het beschermen van onderzeese datakabels tegen cyberaanvallen, fysieke aanvallen en andere dreigingen is dan ook van kritiek belang.

Dit meldt ENISA, het Europese Union Agency for Cybersecurity, in een nieuw rapport. Het wijst op de impact van verstoringen in onderzeese datakabels, die omvangrijke internetstoringen kunnen veroorzaken. Zowel de punten waar onderzeese datakabels aan land komen als locaties waar veel onderzeese datakabels lopen vormen hierbij zwakke plekken.

Veel incidenten zijn te wijten aan ongelukken
Het wijst op een rapport van de International Cable Protection Committee uit 2022, waaruit blijkt dat veel incidenten rondom onderzeese datakabels door ongelukken worden veroorzaakt. Denk hierbij aan boten die met een anker of visactiviteiten onderzeese datakabels beschadigen. In sommige gevallen zijn incidenten toe te schrijven aan natuurlijke fenomenen zoals aardbevingen in zee, terwijl in een beperkt aantal gevallen systeemproblemen een rol spelen.

Tegelijkertijd zijn er ook malafide acties die impact hebben, zoals sabotage-acties. Met name gecoördineerde sabotage-aanvallen waarmee meerdere onderzeese datakabels gelijktijdig doelwit zijn kunnen significante verstoringen veroorzaken in de internetconnectiviteit.

Ook wijst ENISA op de complexiteit van het repareren van onderzeese datakabels. Zo nemen reparaties veel tijd in beslag en vereisten de inzet van gespecialiseerde schepen, waarvan er wereldwijd slechts enkele beschikbaar zijn.

Spionage vormt een risico
Naast sabotage vormt ook spionage een risico. Het afluisteren van onderzeese datakabels wordt hierbij als onwaarschijnlijk gezien. Tegelijkertijd zijn locaties waar kabels aan landen komen echter wel kwetsbaar.

Petra Claessen, Voorzitter van BTG en Boardmember BTG Services: “Onderzeese datakabels spelen een cruciale rol in de wereldwijde connectiviteit en zorgen voor snelle verbinden met andere continenten. Deze cruciale rol maakt hen een aantrekkelijk doelwit voor zowel sabotage als spionage. Dit maakt het beveiligen van onderzeese datakabels een absolute topprioriteit. BTG onderschrijft dan ook de conclusie uit het recente rapport van ENISA dat het beschermen van onderzeese datakabels tegen cyberaanvallen, fysieke aanvallen en andere dreigingen van kritiek belang is.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Gerelateerd nieuws