Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Ericsson en Porsche realiseren 5G-onderzoeksnetwerk

1 dec 2021

De Zweedse mobiele netwerkleverancier en BTG-partner Ericsson lanceert samen met de Duitse automaker Porsche een 5G-onderzoeksnetwerk in een Porsche-fabriek in het Duitse Leipzig. Dit is het eerste 5G-onderzoeksnetwerk in een Porsche-productieomgeving. Het 5G-onderzoeksnetwerk maakt de veilige overdracht van signalen in realtime mogelijk. Het onafhankelijke 5G-onderzoeksnetwerk maakt gebruik van een eigen frequentiespectrum, maar is gebaseerd op dezelfde technologie die wordt gebruikt in commerciële netwerken.

“Terwijl we overgaan naar de fabriek van morgen, ondergaat de Porsche-productie een uitgebreide digitale transformatie. Daarbij laten we ons leiden door onze visie: smart, lean and green. 5G-technologie is een van de belangrijkste elementen die de basis leggen voor onze Smart Factory”, licht Albrecht Reimold, lid van de raad van bestuur voor productie en logistiek bij Porsche AG, toe. In het Porsche Development Center in Weissach is al een 5G-netwerk in gebruik. Hierbij ligt de focus op de ontwikkeling van functies waarbij veiligheidsrelevante gegevens tussen voertuigen worden uitgewisseld.

Productieprocessen van de toekomst
Netwerken, digitalisering en automatisering bepalen niet alleen de voertuigen, maar ook de productieprocessen van de toekomst. Het 5G-onderzoeksnetwerk in Leipzig maakt het mogelijk om een verscheidenheid aan systemen in de productiecontext te testen die baat zouden hebben bij een overstap naar draadloze communicatie, en de mobiliteit die daardoor mogelijk wordt gemaakt. Dit op een risicovrije en flexibele manier. De toepassing van het netwerk wordt getest in de carrosseriebouw.

“Deze 5G-tests zijn een belangrijke stap voor de fabriek in Leipzig op weg naar de productiepraktijken van de toekomst. De pilotruimte in de Macan-carrosserie biedt ons een uitstekende gelegenheid om use-cases in de productieomgeving te testen”, zegt Gerd Rupp, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche Leipzig GmbH.

Realtime veilige gegevensoverdracht
Het 5G-onderzoeksnetwerk maakt realtime en veilige overdracht van gegevens tussen mens, machine en voertuig mogelijk. Åsa Tamsons, Head of Business Area Technologies and New Businesses bij Ericsson, zegt: “Ericsson is er trots op samen te werken met toonaangevende bedrijven zoals Porsche in hun slimme fabrieken en hen te voorzien van onze wereldleidende 5G- en Private Network-producten. 5G-connectiviteit kan de volgende stap in de digitale transformatie in de productie mogelijk maken, waardoor deze efficiënter en effectiever wordt. De Private Networks van Ericsson zorgen voor een grotere productiviteit, veiligheid en flexibiliteit in een verscheidenheid aan industrieën, van productie, verwerking, mijnbouw, offshore en daarbuiten.”

Specialisten richten hun aandacht al op een eerste concrete use case. In het proefproject in de technologiecel van carrosseriebedrijf Macan wordt gewerkt aan de draadloze overdracht van robotsignalen. In deze use case worden procesapparaten op een robot aangestuurd via 5G in plaats van draden. De ervaring die Porsche hier opdoet, zal de basis vormen voor toekomstige automatiseringsconcepten.

Gerelateerd nieuws