Gebruikers zijn over het algemeen tevreden over 5G-technologie. Tegelijkertijd kampen zij met een gebrek aan kennis en worden zij geconfronteerd met een overdaad aan marketingbeloftes. Dit zorgt voor misverstanden, wat de omarming van 5G kan vertragen. Een gemiste kans met het oog op de voordelen die 5G kan opleveren!
Dit blijkt uit onderzoek van netwerkfabrikant Ericsson onder 30.730 mensen in 26 markten wereldwijd. In het onderzoek komt naar voren dat niet iedereen goed bekend is met 5G en wanneer zij hiervan gebruik kunnen maken. 4% van de respondenten beschikt al over een 5G-smartphone en 5G-abonnement. Opvallend is dat 4% van deze groep respondenten ondanks deze claim in de praktijk niet over een 5G-smartphone beschikt.
Onduidelijkheid
Onder meer technisch marketingjargon leidt volgens Ericsson daarnaast tot onduidelijkheid over netwerkbeschikbaarheid, toestelkennis en of 5G-toegang is inbegrepen bij abonnementen. Ook het gebruik van vergelijkbare namen zorgen voor verwarring. Denk hierbij aan wifi op 5GHz en 5G. Deze onduidelijk leidt volgens Ericsson tot verkeerde percepties. Indien deze verwarring was weggenomen, had de adoptie van 5G eind 2020 maar liefst 22 procent hoger kunnen liggen concludeert het bedrijf.
Gebruikers die al met een 5G-smartphone en -abonnement werken zijn hierover gemiddeld positief. Zo scoren spraakkwaliteit en betrouwbaarheid goed. Tegelijkertijd zijn er ook kanttekeningen. Zo verwachten gebruikers meer innovatieve diensten en een betere netwerkdekking binnenhuis. Dekking krijgt hierbij meer prioriteit dan onder meer batterijverbruik en netwerksnelheid.
Hoe kunnen providers beter aan verwachtingen voldoen?
Ericsson ziet vijf manieren waarop communication service providers zowel op de directe als lange termijn beter aan de verwachtingen van gebruikers kunnen voldoen:
- het adresseren van het kennisgat met behulp van onderwijs en beter op de markt zetten van 5G
- garanderen van consistente netwerkkwaliteit, zowel binnenhuis als buiten
- het aanpassen van netwerkvereisten op nieuwe 5G-diensten
- richten op doelstellingen van gebruikers bij de ontwikkeling van nieuwe 5G use cases
- versnellen van de beschikbaarheid van bestaande en nieuwe use cases via partnerships met ecosystemen
Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “Het is belangrijk dat de omarming van 5G zo veel mogelijk wordt gestimuleerd. Verschillende factoren dreigen de omarming echter te vertragen. BTG pleit daarom voor wegnemen van verwarring en onduidelijkheid over 5G. Onder meer door passende marketing en goede uitleg over zowel 5G-technologie als gerelateerde begrippen. Zo wordt de omarming van 5G maximaal versneld, iets waarvan het Nederlandse bedrijfsleven in belangrijke mate kan profiteren.”
Meer informatie over het onderzoek is hier beschikbaar.