Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Ericsson: Wereldwijde 5G-dekking groeit komende jaren snel

1 dec 2020

Vier op de tien mobiele abonnementen is in 2026 een 5G-abonnement. Meer dan 1 miljard mensen – 15% van de wereldbevolking – wonen naar verwachting tegen het einde van 2020 in een gebied dat een 5G-dekking heeft. In 2026 heeft 60% van de wereldbevolking toegang tot 5G-dekking, met 5G-abonnementen die naar verwachting de 3,5 miljard bereiken.

Dit voorspelt Ericsson in de laatste editie van het Ericsson Mobility Report. Ericsson heeft zijn schatting van eind 2020 voor wereldwijde 5G-abonnementen opgetrokken tot 220 miljoen, omdat de serviceproviders hun netwerken blijven uitbouwen. De stijging is grotendeels te danken aan de snelle groei in China met 11% van zijn mobiele abonnementsbasis. Dit is het gevolg van een nationale strategische focus, intense concurrentie tussen serviceproviders en de steeds betaalbaarder wordende 5G-smartphones van verschillende leveranciers.

Aantal 5G-abonnementen in Europa nog beperkt
Europa sluit het jaar af met ongeveer 1% 5G-abonnementen. In de loop van het jaar hebben een aantal landen hun veilingen van het radiospectrum dat nodig is om de uitrol van 5G te ondersteunen, uitgesteld.

Noord-Amerika sluit naar verwachting het jaar af met ongeveer 4% 5G mobiele abonnementen. De commercialisering gaat nu in een snel tempo en tegen 2026 voorspelt Ericsson dat 80% van de Noord-Amerikaanse mobiele abonnementen 5G is, het hoogste aantal van alle regio’s ter wereld.

Grote sprong richt digitalisering
Fredrik Jejdling, Executive Vice President en Head of Networks, Ericsson, zegt: “Dit jaar heeft de maatschappij een grote sprong in de richting van digitalisering gemaakt. De pandemie heeft de impact van de connectiviteit op ons leven benadrukt en heeft als katalysator gewerkt voor snelle veranderingen, wat ook duidelijk zichtbaar is in deze laatste editie van het Ericsson Mobility Report.”

“5G gaat de volgende fase in, waarin nieuwe apparaten en toepassingen het beste haalt uit de voordelen die het biedt, terwijl dienstverleners 5G blijven uitbouwen. Mobiele netwerken zijn een kritieke infrastructuur voor vele aspecten van het dagelijkse leven, en 5G zal de sleutel zijn tot toekomstige economische welvaart”.

Nieuwe use cases en toepassingen
De waarde van 5G wordt ook bepaald door nieuwe use cases en toepassingen, waarvan de eerste al zijn ontstaan. Een voorbeeld is Critical Internet of Things (IoT), dat bedoeld is voor tijdkritische toepassingen die gegevenslevering binnen een bepaalde tijdsduur vereisen, wordt in 5G-netwerken ingevoerd. Dit maakt een breed scala aan tijdkritische diensten voor consumenten, bedrijven en overheidsinstellingen in verschillende sectoren mogelijk, met 5G openbare en specifieke netwerken.

Het tempo van de introductie van 5G New Radio (NR) functionaliteit neemt toe, met meer dan 150 modellen 5G-apparaten die commercieel worden gelanceerd. Veel apparaten ondersteunen 5G-frequentieverdeling duplex (FDD) en dynamische spectrumdeling (DSS). De eerste 5G standalone (SA) netwerken zijn gelanceerd in Azië en Noord-Amerika, evenals de eerste apparaten die geschikt zijn voor NR carrier aggregatie.

De november 2020 editie van het Ericsson Mobility Report is hier te vinden.

Gerelateerd nieuws