Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

eSIM-markt krijgt boost in 2020

6 mrt 2020

Het aantal smartphones met eSIM’s groeit snel en in deze opwaartse spiraal wordt 2020 een positief jaar. Dit schrijven onderzoekers van ABI Research die vooral Samsung en de lancering van diens S20-reeks zien als een stimulans voor de eSIM-markt. Geschat wordt dat dit jaar wereldwijd zo’n 225 miljoen eSIM-compatibele smartphones worden uitgeleverd.

2020 markeert een mijlpaal voor de eSIM-markt. Sinds Apple in 2018 als eerste eSIM-ondersteuning voor iPhones aankondigde, zijn alle ogen gericht op Samsung als de volgende leverancier van high end apparaten. Nu de grootste smartphonefabrikant aan boord is, lijdt het volgens ABI geen twijfel dat het aantal verzendingen van eSIM-smartphones in 2020 op meer dan 225 miljoen zal uitkomen. Als Apple, Google en Samsung eSIM-ondersteuning doorzetten, Samsung de eSIM-uitbreiding ook in andere modellen inbouwt en andere leveranciers ook apparaten met eSIM lanceren, verwacht ABI dat in 2024 wereldwijd minimaal 500 miljoen eSIM-compatibele smartphones zullen worden uitgeleverd.

 

Operators

eSIM staat voor embedded SIM, een elektronisch ingebouwde SIM-kaart die in steeds meer apparaten zoals smartphones en tablets wordt ingebouwd. eSIM maakt onder andere een dual SIM-functionaliteit mogelijk. Ondanks het optimisme vanuit de leveranciers is er volgens ABI nog veel werk aan de winkel. Hoewel de beschikbaarheid van modellen met eSIM groeit, is er volgens ABI tot op heden geen operator die exclusief eSIM ondersteunt. Bovendien zijn veel operators nog niet klaar voor eSIM.

Nederland

Operators als T-Mobile en een internationaal opererende MVNO als Truphone bieden sinds vorig jaar eSIM aan klanten, KPN-dochter Simyo biedt eSIM sinds eind februari 2020 het ook aan en Vodafone zegt dit jaar klaar te zijn voor eSIM. KPN schrijft in een eigen forum dat het eSim (en remote SIM-provisioning) al binnen de zakelijke markt biedt voor IoT-diensten en op termijn zeker ook voor andere toepassingen gaat ondersteunen. Concrete data daarvoor geeft de operator nog niet.

Gerelateerd nieuws