De Europese Commissie keurt een 8,1 miljard euro aan staatssteun voor techprojecten op het gebied van micro-elektronica en communicatie goed. De steun is bedoeld om de Europese tech- en chipsector te ondersteunen.
De Europese Unie (EU) werkt al langer aan het versterken van de Europese techsector. Het wil hiermee zijn afhankelijkheid van het buitenland verminderen. Ook de European Chips Act die de Europese chipsector ondersteunt is hiervan onderdeel. Als onderdeel van dit plan stelt de EU 43 miljard euro aan steun voor de chipsector beschikbaar.
Important Project of Common European Interest
De nieuwe steun die nu is aangekondigd staat los van de European Chips Act. In totaal wordt 8,1 miljard dollar aan publieke middelen beschikbaar voor projecten op het gebied van micro-elektronica en communicatietechnologie. De staatssteun is beschikbaar als onderdeel van een Important Project of Common European Interest (IPCEI). Dit project is opgezet voor veertien EU-lidstaten, waaronder Nederland.
De subsidie is bedoeld voor in totaal 68 projecten. Hierbij zijn in totaal 56 bedrijven betrokken, waaronder het Nederlandse ASML, Nearfield Instruments, NXP en ThermoFisher. De projecten hebben betrekking op diverse technologieën, waaronder R&D naar materialen en tools evenals processen op het gebied van chipontwerp en -productie. De subsidie is concreet gericht op communicatietechnologieën als 5G en 6G, autonome voertuigen, kunstmatige intelligentie en quantumcomputing.
De Europese Commissie hoopt dat de private sector 13,7 miljard euro investeert in de sectoren. Dit geldt komt bovenop de 8,1 miljard euro aan staatssteun die is goedgekeurd.
Twee IPCEI op het gebied van micro-elektronica
Het is de tweede IPCEI op het gebied van micro-elektronica die de Europese Commissie goedkeurt. In 2018 werd de eerste IPCEI goedgekeurd. Als onderdeel hiervan is 1,9 miljard dollar aan staatssteun beschikbaar gesteld voor 43 projecten, waarbij 29 bedrijven beschikbaar waren. De private investeringen werden toen beoogd op 6,5 miljard euro.
Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services: “Technologie speelt een cruciale rol in onze samenleving én bedrijfsleven. Dit maakt het van belang dat de Europese Unie (EU) sterk inzet op de ontwikkeling van de Europese techsector. De IPCEI op het gebied van micro-elektronica die nu is goedgekeurd door de Europese Commissie levert hieraan een belangrijke bijdrage. Met behulp van de staatssteun die beschikbaar wordt gesteld én de verwachte private investeringen kan de EU zijn afhankelijkheid van het buitenland op het gebied van micro-elektronica en communicatie afbouwen, en zijn positie in de wereldwijde techsector versterken. Een belangrijke ontwikkeling!”
Meer informatie is hier beschikbaar.