Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

EU en VS willen chiptekort aanpakken met gezamenlijk waarschuwingssysteem

17 mei 2023

De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) willen samen het chiptekort gaan aanpakken. Zij werken aan een waarschuwingssysteem dat vroegtijdig waarschuwt voor verstoringen in de toeleverketen van halfgeleiders.

Dit is door een woordvoerder van de Amerikaanse regering bekend gemaakt. Het systeem moet een wedloop rondom halfgeleiders tussen de EU en VS voorkomen. De afgelopen dagen is vergaderd over de plannen.

Afhankelijkheid van buitenland terugdringen
Zowel de EU als VS zetten actief in op het terugdringen van hun afhankelijkheid van het buitenland op het gebied van chips. Beide landen proberen met behulp van subsidies en belastingvoordelen chipfabrikanten te stimuleren tot het bouwen van chipfabrieken op respectievelijk Europese en Amerikaanse bodem. Zo werkt Intel aan een tweetal grote chipfabrieken in Duitsland, waarvoor het Amerikaanse bedrijf miljarden euro’s aan subsidie krijgt.

De EU en VS willen ook samenwerken bij het coördineren van dergelijke investeringen in de chipindustrie. Dit moet onder meer voorkomen dat een subsidierace ontstaat.

Chiptekort leidde eerder tot grote problemen
Een tekort aan chips leidde eerder in zowel de EU als VS tot grote problemen. Het tekort ontstond tijdens de COVID-19 pandemie, toen veel mensen gingen thuiswerken en de vraag naar apparaten die dit ondersteunen sterk steeg. Tegelijkertijd moesten diverse chipfabrieken hun deuren sluiten door onder meer lockdowns. De tekorten liepen hierdoor sterk op, iets waarvan diverse sectoren hinder ondervonden.

Petra Claessen, vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services: “In de digitale samenleving spelen chips een onmisbare rol. Zo zijn van cruciaal belang voor een breed scala aan apparaten, variërend van computers, laptops en smartphones tot IoT-apparatuur, datacenters en Smart City-oplossingen. De EU moet daarom actief inzetten op het waarborgen van de beschikbaarheid van chips, wat herhaling van de problemen rondom het chiptekort tijdens en in de nasleep van de COVID-19 pandemie moet voorkomen. Het waarschuwingssysteem dat de EU en VS gezamenlijk willen opzetten kan hieraan in belangrijke mate bijdragen.”

Gerelateerd nieuws