Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

EU kent ook komende tien jaar geen roamingkosten voor Europeanen

10 dec 2021

Ook de komende tien jaar kunnen Europeanen in andere EU-lidstaten zonder extra kosten bellen, sms’en en internetten. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over een nieuwe roamingverordening. Een belangrijke ontwikkeling die BTG aanmoedigt.

Roamingkosten worden sinds juli 2017 in de Europese Unie niet meer in rekening gebracht. Bij roaming maken mobiele telefoons verbinding met netwerken van derde partijen indien gebruikers zich in het buitenland bevinden. Door het afschaffen van de roamingkosten betalen Europeanen hiervoor geen aanvullende kosten.

Bestaande regeling loopt af
De bestaande regeling liep tot juli 2022. De nieuwe verordening waarover nu akkoord is bereikt verlengt de regels tot 2032. Ook zijn een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo krijgen consumenten ook in andere EU-lidstaten recht op dezelfde internetsnelheid en -kwaliteit. Voorwaarde hiervoor is wel dat gelijkwaardige netwerken beschikbaar zijn.

“Het ‘roaming tegen thuistarief’-beleid heeft de communicatie op reis in Europa gemakkelijker en goedkoper gemaakt. Geen wonder dat het een van de grootste succesverhalen van de digitale eengemaakte markt is. Ik ben erg blij dat het Sloveense voorzitterschap op tijd een politiek akkoord met het Europees Parlement heeft bereikt, zodat zowel consumenten als bedrijven kunnen blijven profiteren van deze tastbare voordelen, die ook een van onze meest fundamentele waarden ondersteunen, namelijk het vrije verkeer van personen binnen de EU”, zegt Boštjan Koritnik, de Sloveens minister van Openbaar Bestuur en voorzitter van de Raad, in een toelichting.

‘Stimuleert innovatie’
Petra Claessen, CEO BTG/TGG: “Mobiele connectiviteit is van groot belang voor het bedrijfsleven en stimuleert innovatie. Het niet in rekening brengen van roamingkosten voor gebruikers uit andere EU-lidstaten bevordert deze mobiele connectiviteit. Zo is toegang tot snel en kwalitatief goed internet een voorwaarde voor professionals om op iedere locatie binnen de Europese Unie (EU) aan het werk te kunnen. Gebruikers krijgen te maken met voorspelbaardere kosten en kunnen in andere EU-lidstaten mobiel bellen, sms’en en internetten zoals zij in hun thuisland gewend zijn. Een belangrijke ontwikkeling die BTG dan ook aanmoedigt.”

Gerelateerd nieuws