Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

EU omarmt USB-C als Europese standaard voor oplaadadapters

27 okt 2022

USB-C wordt in Europese Unie (EU) de officiële standaard voor oplaadadapters. De Europese Raad is deze week akkoord gegaan met deze standaard, nadat in de zomer al een voorlopig akkoord werd bereikt.

Het gaat concreet om een richtlijn waarmee USB-C de standaardaansluiting wordt voor het opladen van een brede reeks apparaten. Deze variëren van smartphones, tablets en e-readers tot koptelefoons, draadloze muizen en toetsenborden. Denk echter ook aan digitale camera’s en GPS-systemen. Voor sommige kleine apparaten zijn uitzonderingen, waarvan smartwatches een voorbeeld zijn. Deze apparaten zouden te klein zijn voor een USB-C-aansluiting.

Twee jaar de tijd voor aanpassen van apparaten
Fabrikanten van de meeste apparaten krijgen twee jaar de tijd om hun apparaten aan te passen. Een uitzondering zijn laptops, die eveneens onder de nieuwe richtlijn vallen. Zij krijgen veertig maanden de tijd voor het realiseren van een USB-C poort voor opladen. Dat betekent in de praktijk dat laptops vanaf grofweg begin 2016 voorzien moeten zijn van een USB-C-oplaadpoort.

Dat een universele standaard voor oplaadadapters op komst is is al langer bekend; de richtlijn is al ruim tien jaar in ontwikkeling. In eerste instantie zette de EU hierbij in op zelfregulering. Toen dit echter onvoldoende vruchten bleek af te werpen is gewerkt aan een verplichte standaard.

Draadloos opladen
Voor draadloos opladen zijn op dit moment nog geen standaarden beschikbaar. De Europese Raad kondigt echter wel aan dat de Europese Commissie ook hierbij kijkt naar interoperabiliteit.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “Een universele oplaadpoort biedt veel gebruiksgemak. Zo hebben zakelijke gebruikers minder opladers nodig voor het opladen van al hun apparaten. Dit is onder meer op reis en onderweg uiteraard prettig. Belangrijk is echter ook dat de oplaadstandaard het milieu ontlast. zo zijn minder opladers nodig en verdwijnen opladers minder snel ongebruikt in een lade.”

Gerelateerd nieuws