Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Het Horizon Europe Digital, Industry, and Space werkprogramma 2023-2024 van de Europese Unie heeft voor 290 miljoen euro aan nieuwe financiering aangekondigd om Europees onderzoek naar data-, computer- en AI-technologieën te stimuleren.
Circa 85 miljoen euro hiervan is aangekondigd om onderzoek naar data- en computertechnologieën te stimuleren en zo innovatie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) te katalyseren . Eén onderwerp financiert innovatie op het gebied van door kunstmatige intelligentie (AI) aangedreven dataoperaties, resulterend in vooroordelenvrije AI-systemen en -diensten. Het zal ook investeren in grootschalige proefprojecten die industriële Internet of Things (IoT)-platforms zullen ondersteunen, evenals de volgende generatie edge computing-technologieën die kunnen worden gebruikt in belangrijke toepassingen en industrieën.
Nog eens 206 miljoen euro zal onderzoeksprojecten financieren naar technologieën die het digitale en technologische concurrentievermogen van Europa zullen voeden , en die zullen bijdragen aan de doelstellingen van de Europese Green Deal .
Hiervan zal 60 miljoen euro worden geïnvesteerd in onderzoek naar AI en dataoplossingen ter ondersteuning van de doelstellingen van de Europese Green Deal , bijvoorbeeld met onderzoeksprojecten die gebruik maken van roboticadata en AI-oplossingen om energie en hulpbronnen in productiewaardeketens te optimaliseren.
76 miljoen euro hiervan zal worden geïnvesteerd in onderzoek op gebieden als AI, data en robotica , met onderzoeksprojecten die robots in staat stellen niet-repetitieve taken uit te voeren in alledaagse omgevingen en de bredere integratie van robots in de industrie en de samenleving te zien. Andere onderzoeksprojecten zullen AI en data gebruiken om de ontwikkeling van software sneller en eenvoudiger te maken en de resulterende software veilig te maken en goed te laten werken op verschillende apparaten. Er zal ook financiering beschikbaar zijn voor onderzoek in projecten waarbij wordt gekeken naar het gebruik van fotonicatechnologieën om de kwaliteit van communicatienetwerken te verbeteren, evenals naar de oprichting van een “fotonica-innovatiefabriek” om het gebruik van fotonicatechnologieën binnen de Europese industrie te helpen versnellen.
De resterende € 70 miljoen zal worden geïnvesteerd in projecten zoals de ontwikkeling van cloud-to-edge-servers die zullen helpen een volledige Europese open cloud- en edge-computerarchitectuur tot stand te brengen. Een ander project dat zich richt op de integratie van tweedimensionale (2D) materialen in halfgeleidertechnologieën en op het rijpen van de vooruitgang in kwantumsensortechnologieën om deze voor te bereiden op de markt. Deze financiering zal ook leiden tot de creatie van jaarlijkse Europese prijzen voor bijdragers aan open source software en hardware.
Meer informatie over de activiteitengebieden voor deze oproepen (HORIZON-CL4-2024-DIGITAL-EMERGING-01-CNECT, HORIZON-CL4-2024-DIGITAL-EMERGING-01 en HORIZON-CL4-2024-DATA-01) vindt u op beschikbaar in het Horizon Europe Digital, Industry, and Space werkprogramma 2023-2024.