Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Europa klaar voor uitrol 5G

17 feb 2020

Het tijdperk van 4G is gunstig gezind geweest voor de Europese mobiele operators. Dit denken en schrijven onderzoekers van het bureau GSMA Intelligence van de GSMA na onderzoek naar de mobiele ontwikkelingen en de lessen van 4G in de periode 2009-2018. De conclusie van GSMA is dat Europa en de operators klaar zijn voor de uitrol van 5G-netwerken.

In het onderzoek constateert GSMA Intelligence dat 4G vooral het tijdperk was van consolidatie. In veel markten daalde het aantal aanbieders en zorgde regulering ervoor dat er in andere markten er meer aanbieders en dus meer concurrentie opkwam. Vooral kleine operators hebben hun marktaandelen hierdoor zien toenemen.

Eindgebruikerservaring

Ook heeft de komst van 4G geleid tot een betere eindgebruikerservaring, stelt GSMA. Inmiddels heeft 98 procent van de bevolking in 29 Europese landen toegang tot mobiele breedband met een snelheid vanaf 30 Mbps en bedraagt de latency minder dan 30 milliseconden. Dit betekent weer dat mobiele breedband in Europa geschikt is voor veel diensten zoals mobiel internet, gebruik van social media, audio en video streamen en het delen van bestanden. Volgens GSMA zijn bovendien de tarieven gedaald.

Dalende ARPU

Wel ziet GSMA Intelligence een dalende ARPU, wat echter geen effect heeft gehad op de investeringen van operators in de onderzochte periode. Verder verbeterden de netwerkprestaties door meer efficiency en beter gebruik van resources, vooral in de markten met drie aanbieders. De onderzoekers zien een verband tussen geconcentreerde markten en meer CAPEX van operators wat volgens hen leidt tot betere netwerkprestaties.

Gerelateerd nieuws