Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Europees Parlement kiest voor gebruik AI-definitie van OECD in AI Act

14 mrt 2023

Het Europees Parlement omarmt de definitie van kunstmatige intelligentie (AI) zoals die is opgesteld door de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) voor gebruik in de aanstormende AI Act. Hiermee is een belangrijke horde genomen naar de invoering van de wetgeving gericht op AI.

Dit melden twee bronnen binnen het Europees Parlement aan EURACTIV. De AI Act is een wetsvoorstel dat de opkomst van AI in goede banen moet leiden. Over de exacte definitie van AI bestond echter nog onduidelijkheid. Hier komt met het omarmen van de definitie van de OECD verandering in.

Machinegebaseerd
De definitie waarover het Europees Parlement zich heeft gebogen luidt volgens een document: ‘Kunstmatig-intelligentiesysteem betekent een machinegebaseerd systeem dat is ontworpen om met verschillende niveaus van autonomie te werken en dat, voor expliciete of impliciete doeleinden, output kan genereren zoals voorspellingen, aanbevelingen of beslissingen die van invloed zijn op fysieke of virtuele omgevingen.’

Een bron die aanwezig was bij de vergadering stelt dat met name over het gebruik van het woord ‘machinegebaseerd’ discussie is geweest. Het Europees Parlement kiest ervoor dit woord te schrappen uit de definitie. De definitie die hierdoor ontstaat is in belangrijke mate in lijn met die van de OECD.

Ook is onder meer afgesproken dat indien een AI-model is geïntegreerd in een breder systeem dat volledig afhankelijk is van het AI-component, het volledige systeem als AI-systeem wordt beschouwd.

Ook andere definities besproken
Ook definities van andere termen zijn besproken. Een voorbeeld is ‘significant risico’. Deze term omschrijft volgens het Europees Parlement een significant risico wat betreft ernst, intensiteit, kans op voorkomen, duur van effecten en het vermogen om een individu, meerdere personen of een specifieke groep of personen te treffen.

Een ander voorbeeld zijn remote biometrische vertificatiesystemen. Dit is gedefinieerd als AI-systemen die gebruikt worden voor het identificeren van personen door het vergelijken van hun biometrische data met een referentie-database, met toestemming van de gebruiker.

AI Act stap dichterbij
Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Service : “AI biedt grote kansen. Onder meer met het oog op het slim maken van allerlei toepassingen, analyseren van grote hoeveelheden data en identificeren van patronen. De Europese AI Act moet de opkomst van AI in de Europese Unie (EU) in goede banen leiden. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is een duidelijke definitie van AI. Hierover is nu overeenstemming bereikt binnen het Europees Parlement, waarmee de AI Act een stap dichterbij is.”

Gerelateerd nieuws