Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Europese cloudproviders scharen zich achter Gaia-X lighthouse-project Structura-X

22 feb 2022

28 cloudproviders zeggen toe hun clouddiensten Gaia-X compliant te maken. Zij lanceren het lighthouse-project Structura-X, dat een aanvulling vormt op eerder ontworpen lighthouse-initiatieven voor de automotive-sector (Catena-X), de agrarische sector (AgriGaia) en financiële sector (EuroDat). Naar verwachting zijn de eerste diensten medio dit jaar gereed.

Structura-X is een initiatief dat eind vorig jaar is ontstaan rondom de Gaia-X-top in Milaan. Atos, Aruba.it, DE-CIX, Deutsche Telekom, Engineering, Noovle en TOP-IX bereikten toen overeenstemming over de lancering van gemeenschappelijke infrastructuurdiensten die voldoen aan de eisen van Gaia-X.

Nieuwe leden
Nu treden ook nieuwe leden toe. Het gaat daarbij om AssoSoftware, City Network, Cloud&Heat Technologies, CS Group, CSI, EBRC, Elmec, Fabasoft, International Dataspaces, IONOS SE, KPN, Luxinnovation, Mainstream, next layer, OpenNebula Systems, OSISM, ThreeFold Tech, Tietoevry, United Group en Vivacom. De partijen zijn afkomstig uit tien landen.

De leden brengen infrastructuurdiensten in. En gaan akkoord met het gebruik van open source-technologie om verenigde clouddiensten haalbaar te maken. Het gaat daarbij ook om interoperabiliteit, met daarbij oog voor security en privacy by design.

‘Belangrijke mijlpaal’
Francesco Bonfiglio, CEO van Gaia-X: “Structura-X markeert een belangrijke mijlpaal in de evolutie van Gaia-X, gericht op het realiseren van het eerste voorbeeld van verenigde infrastructuren. We willen waarde en concurrentievoordeel creëren uit onze typische fragmentatie in Europa, via de kracht van vereniging. We verwelkomen de doelstelling van Structura-X voor het bouwen van het ‘onderste deel van onze X’ – een infrastructuurecosysteem – dat draait op het ‘bovenste deel van onze X – het dataspace-ecosysteem’ via de realisatie van andere lighthouse-projecten.”

Structura-X nodigt cloud service providers uit toe te treden tot het project. De deelnemende partijen stellen zich als doel bestaande infrastructuurdiensten om te vormen tot een ecosysteem voor Europese datasoevereiniteit. Hierbij ontstaat een overkoepelende Europese cloudinfrastructuur. Gebruikers kunnen hun services en datarooms testen in een Gaia-X-goedgekeurde infrastructuur.

Grensoverschrijdende samenwerking in de cloud
Ook moet Structura-X de noodzakelijke schaal voor sector- en grensoverschrijdende samenwerking in de cloud creëren. Dit helpt de bestaande fragmentatie op de Europese cloudmarkt tegen te gaan. Structura-X werkt nauw samen met Gaia-X en andere lighthouse-projecten aan het definiëren van een technisch raamwerk voor datasoevereiniteit.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “Gaia-X is een belangrijk initiatief dat de afhankelijkheid van bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen van grote cloudproviders van buiten de Europese Unie (EU) afbouwt. Een goede ontwikkeling. Het lighthouse-project Structura-X is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van Gaia-X. Via dit project vormen cloudoperators bestaande infrastructuurdiensten om tot een ecosysteem voor Europese datasoevereiniteit. Met als doel een overkoepelde Europese cloudinfrastructuur te creëren. BTG staat samen met haar achterban klaar om met Structura-X en Gaia-X mee te denken en te acteren.”

Gerelateerd nieuws