Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Europese Commissie akkoord met harmonisatie van 6 GHz-band voor draadloze netwerken

25 jun 2021

Een besluit tot de harmonisatie van het gebruik van de 6 GHz-band voor draadloze netwerken in de hele EU is aangenomen door de Europese Commissie. De 6 GHz-band ondersteunt een groeiend aantal apparaten, online toepassingen en innovatieve diensten die een grotere bandbreedte en hogere snelheden vereisen. Bedrijven en burgers krijgen zo toegang tot betere, snellere en stabielere wifi-verbindingen in de hele EU, onder meer voor videoconferenties, het streamen en delen van inhoud, telegeneeskunde of bij het gebruik van augmented reality-technologieën meldt de EU.

Het harmonisatiebesluit maakt 480 MHz extra spectrum beschikbaar in de 6 GHz-band. De hoeveelheid beschikbaar spectrum verdubbelt bijna, wat bijdraagt aan de 538,5 MHz die beschikbaar is in de 2,4 GHz- en de 5 GHz-band. Het verbeterde spectrum vermindert volgens de EU de netwerkcongestie en verhoogt daardoor de netwerksnelheid. Landen over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk stellen geleidelijk spectrum beschikbaar in de 6 GHz-band, zodat aangepaste apparaten gemakkelijk kunnen profiteren van de nieuwe voordelen.

Innovatie faciliteren
Het beschikbaar stellen van meer bandbreedte voor wifi-diensten is van fundamenteel belang voor het faciliteren van innovatie. En voor het bereiken van de voorgestelde Digital Decade-doelstellingen voor 2030, die onder meer stellen dat alle Europese huishoudens over gigabit-connectiviteit moeten beschikken. De lidstaten stellen deze frequentieband uiterlijk op 1 december 2021 beschikbaar voor de implementatie van wifi. Het 6 GHz-harmonisatiebesluit valt binnen het kader van het radiospectrumbesluit, dat de Commissie in staat stelt om radiospectrumbanden te harmoniseren ter tijdige ondersteuning van innovatieve markt- en technologische ontwikkelingen.

Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “Optimale connectiviteit is van groot belang met het oog op innovatie, productiviteit en samenwerking tussen bedrijven. De harmonisatie van het gebruik van de 6 GHz-band voor draadloze netwerken draagt bij aan het realiseren van deze connectiviteit. Niet alleen kunnen bedrijven hierdoor onder meer optimaal videobellen, content delen en innovatieve technologieën gebruiken. Ook ondersteunt het betere connectiviteit in Europese huishoudens thuis- en telewerkers, waarvan het aantal volgens onder meer cijfers van Gartner de komende jaren stijgt.”

Gerelateerd nieuws