Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Europese Commissie: Ook komende tien jaar geen roamingkosten binnen EU

26 feb 2021

De Europese Commissie wil ook de komende tien jaar binnen de Europese Unie (EU) geen roamingkosten. Deze kosten zijn in 2017 afgeschaft.

Dit plan presenteert de Europese Commissie in een verordening. Roaming zorgt dat gebruikers ook in het buitenland gebruik kunnen maken van mobiele netwerken. Indien het netwerk van hun eigen provider niet beschikbaar is, maken zij automatisch gebruik van het netwerk van een andere aanbieder. Voorheen werden hiervoor door providers kosten in rekening gebracht. Dat is sinds juli 2017 niet meer toegestaan.

Regels verlengen
De huidige roamingregels lopen in 2022 af. Uit een nieuwe verordening die door de Europese Commissie is gepresenteerd blijkt dat de commissie deze regels met tien jaar wil verlengen. Ook zijn een aantal verbeterpunten opgenomen. Zo wil de commissie onder meer vastleggen dat gebruikers ook bij roaming recht hebben op dezelfde snelheid en kwaliteit internet als in eigen land. Voorwaarde hiervoor is wel dat er gelijkwaardige netwerken beschikbaar zijn.

De plannen zijn nog niet definitief en worden voorgelegd aan de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement. Het is onduidelijk op welk termijn zij zich over het voorstel buigen.

Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “Toegang tot mobiele netwerken en mobiel internet is voor zakelijke gebruikers van groot belang en stimuleert innovatie. Door vanaf iedere locatie en op ieder tijdstip toegang te hebben tot snel en kwalitatief goed internet kunnen professionals iedere locatie binnen de Europese Unie (EU) actief zijn. Dit vergroot niet alleen de productiviteit, maar kan ook de zoektocht naar schaars ICT-talent voor bedrijven vereenvoudigen. Het is dan ook goed nieuws dat de Europese Commissie inzet op het verlengen van roaming zonder extra kosten binnen de EU.”

Gerelateerd nieuws