Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Europese Commissie presenteert digitaal kompas voor 2030

11 mrt 2021

De Europese Commissie wil dat het aantal IT-specialisten in de EU vergroten tot minimaal twintig miljoen in 2030. Ook het aantal vrouwelijke werknemers in de IT-sector moet worden vergroot.

Dit maakt de Europese Commissie bekend in zijn Digital Compass 2030. Ook zet de Europese Commissie in op het digitaal transformeren van het bedrijfsleven. Zo streeft de commissie ernaar dat drie op de vier bedrijven in 2030 gebruik maakt van cloud computing, big data en kunstmatige intelligentie. 90% van de Europese mkb’ers zouden daarnaast in 2030 een ‘basisniveau van digitale intensiteit’ moeten hebben. Dit percentage lag in 2019 nog op 61%. Ook streeft de Europese Commissie naar zo’n 250 unicorns, start-ups met een waarde van meer dan een miljard dollar. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2021.

5G en gigabitinternet
Denk echter ook aan gigabitinternet en 5G, technologieën waar alle Europese huishoudens in 2030 toegang toe moeten hebben. Daarnaast zet de Europese Commissie in op quantumcomputing; de EU moet in 2030 tot de top behoren op dit vlak. De eerste Europese quantumcomputer moet in 2025 gerealiseerd zijn.

Productie van halfgeleiders verdubbelen
Ook wil de Europese Commissie dat de productie van halfgeleiders binnen de Europese Unie (EU) in 2030 is verdubbeld. De EU moet dan goed zijn voor zo’n twintig procent van de wereldwijde halfgeleiderproductie. Al langer gaan er stemmen op om de Europese productie van halfgeleiders te versterken. De EU wil zo minder afhankelijk worden van het buitenland op dit vlak. Dit is van belang, aangezien chips een cruciale rol spelen in onze maatschappij. Zo waarschuwde onlangs nog verschillende autofabrikanten dat zij hun productie moesten verlagen door een tekort aan chips.

Op dit moment is de EU goed voor ongeveer tien procent van de wereldwijde chipproductie. Dit aandeel moet dus gaan verdubbelen. De EU wil zich hierbij specifiek richten op de productie van 5nm-chips of kleiner.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Gerelateerd nieuws