Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Europese operators zeggen steun aan Oekraïne toe

12 apr 2022

Europese telecomproviders ondertekenen een gezamenlijke verklaring waarin zij beloven betaalbare connectiviteit voor Oekraïners te blijven ondersteunen. Dit doen zij onder meer door gratis of tegen verlaagde wholesale-tarieven te bieden aan Oekraïense providers. Ook verlagen de providers de belkosten vanuit Oekraïne naar het niveau van de belkosten voor EU-landen onderling.

De brief is ondertekend door een brede groep operators, zoals KPN, Vodafone, Deutsche Telekom, Bouygues Telecom, Orange, Proximus en Telefonica. Denk echter ook aan leveranciers van onder meer unified communication en telecomdiensten, waaronder BTG-partner Enreach. Veel Europese telecomproviders kondigden eerder al maatregelen aan na het uitbreken van oorlog in Oekraïne. Zo zijn miljoenen gratis simkaarten verstrekt door providers, waarmee zij gratis verbonden kunnen blijven in de EU. Ook hanteerden Europese operators gratis of sterk verlaagde tarieven voor internationale gesprekken en sms-verkeer van en naar Oekraïne.

Wholesale-tarieven tijdelijk aangepast
De ondertekenaars van de brief uit de EU zeggen toe op vrijwillige basis connectiviteit te blijven aanbieden aan Oekraïense vluchtelingen die naar de EU zijn gevlucht. De providers wijzen onder meer op de hoge kosten van het aanbieden van dergelijke lagere tarieven. De providers schrappen of verlagen daarom wholesale-tarieven voor Oekraïense providers. Hierbij worden hooguit kosten in rekening gebracht om het aanbod kostendekkend te kunnen aanbieden. Zo willen de Europese providers hun Oekraïense collega’s helpen klanten tegen betaalbare kosten te laten roamen in de Europese Unie (EU). Ook worden de belkosten voor gesprekken opgezet vanaf Oekraïense telefoonnummers teruggebracht naar het niveau van de belkosten die providers voor EU-landen onderling hanteren.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “In Oekraïne voltrekt zich door de oorlog een humanitaire ramp, met onder meer een omvangrijke vluchtelingenstroom die op gang is gekomen. Mobiele connectiviteit is voor deze vluchtelingen van groot belang. Niet alleen om in contact te blijven met het thuisfront, maar ook om in contact te kunnen treden met het de overheid en het bedrijfsleven. BTG draagt het initiatief van Europese telecomproviders om Oekraïne en Oekraïense vluchtelingen te ondersteunen dan ook een warm hart toe!”

Gerelateerd nieuws