De EDPB, de Europese privacy-toezichthouder, heeft een taskforce voor ChatGPT opgezet. Dat is een mogelijk belangrijke eerste stap in de richting van een gemeenschappelijk Europees beleid voor het vaststellen van privacyregels voor kunstmatige intelligentie.
Het besluit van de EDPB volgt op een eenzijdige stap van Italië vorige maand om ChatGPT te verbieden. Mogelijk gaat Duitsland dat ook doen, aldus de Duitse commissaris voor gegevensbescherming.
ChatGPT is een zogeheten generatief AI-programma dat de aandacht van het publiek trok vanwege zijn vermogen om snel antwoorden te schrijven op een breed scala aan vragen. De toepassing wist in korte tijd ruim 100 miljoen actieve gebruikers per maand te verkrijgen. De toepassing roept echter ook vragen op over gevolgen op het gebied van veiligheid, privacy en banen. Ook in de VS zijn generatieve AI-toepassingen inmiddels onderwerp van onderzoek.
Italië
ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI mag in Italië in ieder geval voorlopig geen gegevens meer verwerken, zo werd begin april bekend. ChatGPT is er sindsdien via een geoblock geblokkeerd. De Italiaanse waakhond GPDP stelt dat OpenAI gebruikers onvoldoende informeert over de gegevens die het bedrijf verzamelt. Ook hekelt de toezichthouder het ontbreken van een rechtsgrondslag voor het op massale schaal verzamelen en opslaan van persoonlijke gegevens, met als doel het trainen van algoritmes.
De 27 EDPB-leden (de landelijke privacy-toezichthouders van alle EU-lidstaten, waaronder de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens) bespraken donderdag de Italiaanse handhavingsmaatregelen. Het besloot een speciale taskforce op te richten om de samenwerking te bevorderen en informatie uit te wisselen over mogelijke handhavingsmaatregelen van gegevensbeschermingsautoriteiten.
Een anonieme bron bij een nationale privacy-toezichthouder voegt hieraan tegenover Reuters toe dat de lidstaten hoopten om hun beleidsstandpunten op elkaar af te stemmen, maar dat dit tijd zou kosten. Volgens de bron proberen de lidstaten niet te straffen of regels te maken voor OpenAI, maar eerder om algemeen beleid te creëren dat ‘transparant’ is.
Goede zaak
“Tijdens onze nieuwjaarsbijeenkomst zijn de BTG-leden door tech-expert Alexander Klöpping bijgepraat over de ontwikkelingen rondom ChatGPT”, zegt Petra Claessen, vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services. “Het biedt heel veel kansen, zoals veel dingen die met kunstmatige intelligentie te maken hebben. Maar je moet bij dit soort ontwikkelingen ook altijd kritisch naar de uitdagingen en gevaren kijken. Dat daar op Europees niveau over gesproken wordt door de landelijke privacy-toezichthouders van alle EU-lidstaten, is dus een goede zaak. Hopelijk lukt het om tot gemeenschappelijk Europees beleid te komen.”