Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Europese Rekenkamer: Nederland haalt Europese 5G-doelstellingen mogelijk niet

26 jan 2022

Nederland moet nog het nodige werk verrichten om Europese 5G-doelstellingen te realiseren. Net als in andere EU-lidstaten is de uitrol van 5G in Nederland vertraagd, waardoor de realisatie van de doelstellingen binnen het gestelde termijn in gevaar komt.

Dit meldt de Europese rekenkamer in een rapport. De rekenkamer schat de kans dat Nederland in 2025 in alle grote steden een dekkend 5G-netwerk beschikbaar heeft ‘middelgroot’. Nederland loopt vooral achter met het toewijzen van frequenties voor 5G-netwerken. Van de drie belangrijke frequenties voor 5G is alleen de 700MHz-band in ons geveild. De veiling van de 3,5GHz-band staat op de planning, maar is afhankelijk van de verhuizing van Inmarsat. Dit bedrijf verzet zich hiertegen juridisch. Voor het gebruik van de 26GHz-band zijn nog geen plannen.

Richtlijn voor elektronische communicatie
Ook wijst de Europese Rekenkamer erop dat in Nederland de richtlijn voor elektronische communicatie nog niet is omgezet in nationaal beleid. Het nationale beleid is echter wel in lijn met de doelstellingen die worden gesteld voor het jaar 2025. In veel EU-lidstaten is dit overigens nog niet op orde; alleen in Duitsland, Finland en Griekenland zijn alle frequenties voor 5G al geveild.

Petra Claessen, CEO BTG en BTG Services: “5G biedt interessante kansen voor het bedrijfsleven. Denk hierbij aan slimme oplossingen op het gebied van bijvoorbeeld Internet of Things en operationele technologie, maar ook aan efficiëntere mobiele communicatie en sneller internet voor thuiswerkers. BTG, dé branchevereniging voor ICT/telecom, gaat er vanuit dat 5G-technologie zo snel mogelijk dekkend wordt uitgerold in heel Nederland, en te beginnen in alle grote Nederlandse steden.”

Het rapport van de Europese Rekenkamer is hier beschikbaar.

Gerelateerd nieuws