Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Europese telecomproviders richten joint-venture rond gerichte advertenties op

14 feb 2023

Deutsche Telekom, Orange, Telefónica en Vodafone richten een joint-venture rondom gerichte advertenties op. De partijen willen gezamenlijk een digitaal marketingplatform opzetten, waarbij privacy-by-design centraal staat.

De Europese Commissie is akkoord met de oprichting van de joint-venture. De vier Europese telecomproviders bezitten ieder een kwart van de aandelen in de joint-venture, die wordt gevestigd in België. De joint-venture komt onder onafhankelijk bestuur te staan, die onder toezicht staat van een toezichtsraad die wordt samengesteld door de vier betrokken providers.

Technologische oplossing voor digitale advertenties
De oprichting van de joint-venture komt voort uit een project dat is gelanceerd door Vodafone. Binnen dit project richten de vier providers zich op de ontwikkeling van een technologische oplossing voor digitale advertenties in Europa. De partijen melden dat het platform volledig is ontwikkeld om compliant te zijn met onder meer de AVG en ePrivacy-wetgeving.

Inmiddels is aan proefproject opgezet in Duitsland. Daarnaast overwegen de partijen ook in Frankrijk en Spanje proefprojecten op te zetten. Binnen deze proefprojecten moeten consumenten zich aanmelden om gerichte advertenties aangeboden te krijgen via het platform. Gebruikers bepalen zelf of zij deelnemen en kunnen hun toestemming in een later stadium weer intrekken.

Beschikbaar voor alle providers
Op termijn willen Deutsche Telekom, Orange, Telefónica en Vodafone het platform beschikbaar maken voor alle Europese telecomproviders.

Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Service: “Enkele techgiganten domineren momenteel het landschap rondom gerichte advertenties. Het is dan ook goed dat Europese telecomproviders tegenwicht bieden in de vorm van een joint-venture. Zo komt er meer concurrentie op de markt, iets waarvan ook eindgebruikers profiteren. Onder meer door de focus op privacy-by-design die binnen de nieuwe joint-venture centraal staat.”

Gerelateerd nieuws