Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Financiering vanuit het EIT voor digitaal beheercentrum voor COVID-19

10 sep 2020

Het Nederlandse Erasmus MC en de Belgische Katholieke Universiteit Leuven krijgen als onderdeel van een digitaal beheercentrum voor COVID-19 een financiering vanuit het European Institute for Innovation and Technology (EIT). Het gaat om een bedrag van 553.750 euro. Ook het Spaanse Fundació Clinic per a la Recerca Biomèdica, Institut Català de la Salut, Fundació Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol en Fundació Docència i Recerca Mutua de Terrassa zijn als partner bij het project betrokken.

De partijen werken gezamenlijk aan een virtueel beheercentrum voor patiënten die positief getest zijn op COVID-19. In het centrum staan deze patiënten onder supervisie van een expert op het gebied van infectieziekten. Deze experts kunnen het behandelplan van patiënten onafhankelijk beoordelen, valideren en waar nodig aanvullen. Dit moet een optimale zorgverlening garanderen. Het programma is vooral gericht op patiënten die de zwaarste klachten door COVID-19 ervaren.

Het platform maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Een AI-algoritme voorspelt op basis van patiëntgegevens welke patiënten de ernstigste klachten zullen ervaren door COVID-19. In een eerdere studie gepubliceerd op ‘Clinical Infectious Diseases’ is het sterftecijfer door COVID-19 met behulp van het platform met 50% teruggedrongen.

Speedboat-C project
Ook andere projecten waar Nederlandse partijen bij betrokken zijn krijgen financiering vanuit het EIT. Het gaat hierbij onder meer om het Speedboat-C project van het European Technology Platform for The Future of Textiles and Clothing, het Nederlandse Lucidminds AI en de Duitse bedrijven Circular.Fashion en Sourcebook. Deze partijen streven met dit project naar een circulaire, veerkrachtige en regionale textielindustrie in Europa. Het project ontvangt 333.800 euro subsidie van het EIT.

#GoSAFE
Een ander voorbeeld is #GoSAFE, een interoperabiliteitsmodel om grensoverschrijdende mobiliteit tijdens de COVID-19 crisis mogelijk te maken. Het model is gebaseerd op informatie van nationale overheden over geïnfecteerde personen en de GoSAFE BioSurveillance Kit (BSK). GoSAFE moet het eenvoudiger maken om grensoverschrijdende reizen te maken tijdens de COVID-19 pandemie, zonder hierbij de privacy van gebruikers aan te tasten. Het project is opgezet door het Nederlandse Datacon en Microlan in samenwerking met het Spaanse HOP Ubiquitous, Franse Degetel en Italiaanse China.io. Het project krijgt 465.829 euro subsidie.

Patiëntmonitoring
Het Nederlandse InnoTractor werkt daarnaast samen met de Hongaarse partijen ELTE-Soft en Mohanet aan een oplossing voor het monitoren van patiënten die niet-intensieve zorg ontvangen. Het apparaat meet de vitale lichaamsfuncties van patiënten semi-automatisch. Deze data wordt geüpload naar een centrale server en in een dashboard aan medisch personeel getoond. Zij ontvangen in het dashboard alarmmeldingen en automatisch analyses. Via het systeem kunnen meerdere patiënten gelijktijdig worden gemonitord en kan verslechtering van de gezondheid vroegtijdig worden opgemerkt. Het project krijgt 325.000 euro subsidie van het EIT.

SARA
De slimme zorgrobot SARA krijgt een subsidie van 400.000 euro toegekend. De robot verbetert de kwaliteit van leven van hulpbehoefenden door hen onder meer ontspanning te bieden. Ook dringt de robot de belasting op zorgverleners terug door basale taken over te nemen. Zij kunnen hun tijd hierdoor besteden aan taken die meer toegevoegde waarde bieden. De robot is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf SARA BV.

Green Running
Green Running is een team van datawetenschappers en machine learning-experts uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Zij richten zich op de data analytics in de energiesector. Het team is gespecialiseerd in technologie voor predictief onderhoud voor de volgende generatie slimme, duurzame toepassingen. Het team krijgt een subsidie van 500.000 euro voor een pilotproject met hun eerste operationele platform.

Purified Metal Company
Het Nederlandse Purified Metal Company werkt aan een proces voor het recyclen van staal dat vervuild is met asbest en andere giftige stoffen zoals chromium 6, kwik, lood en cadmium). Het eindproduct wordt Purified Metal Blocks genoemd en verkocht aan staalfabrieken en -gieterijen. Niet alleen zijn de Purified Metal Blocks ontdaan van vervuiling, ook kennen zij een hoge dichtheid. Het project krijgt vanuit het EIT een subsidie van 200.000 euro toegekend.

Gerelateerd nieuws