Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Voor de realisatie van nieuwe 6G-netwerkproducten en -diensten, maar ook voor de ontwikkeling van nieuwe digitale toepassingen die gebruik maken van 6G, zijn startups essentieel. Binnen het Future Network Services-programma, waar ook BTG deel van uitmaakt, zijn er innovatievouchers beschikbaar voor veelbelovende ideeën binnen het FNS-domein. Dit is een voucher van €25k voor technische validatie en business development in de academische fase.
Er zijn nu vier vouchers toegekend aan de volgende initiatieven:
StarWarden(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) (TU/e) die een gepatenteerde koeltechnologie ontwikkelt genaamd de 3D-printed Heat Pipe Array. De 3D-geprinte Heat Pipe Array is in staat om zeer intense warmte af te voeren vanaf een klein oppervlak.
De preparatie van een 3D-geprinte Heat Pipe Array met ammoniak is niet eenvoudig vanwege het kookpunt (- 33°C bij atmosferische druk). StarWarden werkt aan de ontwikkeling van speciale apparatuur waarmee een werkvloeistof zoals ammoniak in de pijpen kan worden geladen (onder zeer hoog vacuüm), gevolgd door het afdichten van de pijp. Het budget van deze FNS-voucher zou StarWarden ondersteunen bij het voltooien van de ontwikkeling van de apparatuur die zich richt op de vacuüm inductiesoldeerfunctie.
De ‘load-modulated lineariser’ (LML), ontwikkeld aan de Universiteit Twente(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website), maakt gebruik van twee versterkers om de uitgang van een niet-lineaire versterker die in sterke compressie werkt te lineariseren, waardoor een hoger uitgangsvermogen mogelijk is met behoud van lineariteit. Deze aanpak, die ongewenste vervorming absorbeert door actieve belastingsmodulatie, is rekenkundig minder complex dan technieken die op input gebaseerd zijn en kan worden toegepast in verschillende technologieën en topologieën.
Het voucherbudget zal worden toegewezen aan het bevorderen van de business case door het analyseren van de concurrentie, het uitvoeren van markt- en klantvalidaties en het identificeren van de technologische differentiatie van de LML. Het omvat ook het definiëren van een bedrijfsmodel en het opstellen van eerste financiële schattingen voor een winstgevende operatie.
ECS, een toekomstige spin-off van de TU Delft(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website), wil een belangrijke rol spelen in de Nederlandse en Europese ruimtevaartsector door te voorzien in essentiële infrastructuur en innovaties op het gebied van grond-naar-satellietcommunicatie. De kerntaak van ECS is het verbeteren van de connectiviteit tussen grond en ruimte, door een omgeving te creëren waarin ruimtetechnologie zich snel kan ontwikkelen zonder beperkt te worden door de basisinfrastructuur.
De voucher zal worden gebruikt om de eerste grote mijlpaal te bereiken: het opzetten van een VHF/UHF grondstation bij Unmanned Valley(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) in samenwerking met Do IoT Fieldlab(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website), dat ECS zal gebruiken om Groundstation As A Service aan te bieden. Voordat ECS het MVP-grondstation kan exploiteren, moet het technische details zoals locatie en frequenties afronden, een licentieaanvraag indienen en starten met de bouw.
Dit is een project van de Technische Universiteit Eindhoven(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) (TU/e) voor het creëren van een klimaatgestuurde omgeving binnen bestaande OTA-meetfaciliteiten, zodat apparaten of materialen onder verschillende klimaatomstandigheden kunnen worden getest. Het ondersteunt zowel apparaatkarakterisering als kanaalmetingen in deze omgevingen.
De voucher zal worden gebruikt om een analyse uit te voeren van het technologielandschap om technologietrends, patenten en de concurrentiepositie te beoordelen. Het zal ook worden gebruikt om een marktonderzoek uit te voeren om de levensvatbaarheid van het product te evalueren via focusgroepen en om mogelijke samenwerkingen met FNS-partners te onderzoeken.