Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Forse vertraging verwacht bij implementatie NIS2 in Nederland

30 mei 2024

De Nederlandse implementatie van de Europese Cybersecurityrichtlijn in de wet kent vertraging en zal naar verwachting pas in 2025 in werking treden. Volgens nieuwsplatform AGConnect wordt de cyberbeveiligingswet voor ons land later dan gepland geïntroduceerd.

In antwoord op Kamervragen geven demissionaire ministers Jetten (Klimaat en Energie) en Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) aan dat de Nederlandse implementatie van de Europese richtlijn voor verbetering van cybersecurity vertraging oploopt en pas in het tweede of derde kwartaal van 2025 wordt verwacht.

Deze Kamervragen richten zich op de veiligheid van Nederlandse offshore olie- en gasplatforms en leggen de focus op het actuele dreigingsbeeld en genomen beveiligingsmaatregelen voor offshore-installaties, inclusief olie- en gasplatforms en windmolenparken in de Nederlandse Noordzee. Deze kwesties staan centraal vanwege de aanstaande intensivering van gasboringen en de groeiende afhankelijkheid van offshore windmolens.

Jetten en Yesilgöz benadrukken in hun antwoord op de vragen de bestaande samenwerkingsverbanden en genomen maatregelen. Deze omvatten zowel nationale als internationale publiek-private verbanden en militaire samenwerkingen in de cybersecuritybenadering.

Naast de Nederlandse implementatie van de Europese cybersecurityrichtlijn NIS2, benadrukt het antwoord van de ministers de sectoroverschrijdende Netcode voor de elektriciteitssector. Deze aanvullende cybersecuritymaatregelen zijn gericht op het versterken van grensoverschrijdende voorschriften om de Europese elektriciteitsnetstabiliteit te waarborgen.

De verwachting is dat de Cyberbeveiligingswet, gebaseerd op NIS2-richtlijn, in het tweede of derde kwartaal van 2025 van kracht zal worden. Deze vertraging in de implementatie van de Europese richtlijnen benadrukt de complexiteit van het omzetten van dergelijke regelgeving in de nationale wetgeving. De Nederlandse overheid werkt aan de invoering van de sectorspecifieke Netcode, die naar verwachting later dit jaar wordt geïmplementeerd om de cybersecurity van elektriciteitsentiteiten concreet te versterken.

Gerelateerd nieuws