Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Frankrijk staat apparatuur Huawei toe in 5G-netwerk

16 mrt 2020

Frankrijk zal toestemming geven voor het gebruik van Huawei-apparatuur bij de uitrol van het Franse 5G-netwerk. Dit hebben bronnen bevestigd aan Reuters. De Franse toestemming komt er, ondanks oproepen van de VS om de Chinese telecommunicatiegigant uit te sluiten van de Westerse 5G-netwerken.

Het Franse agentschap voor cyberbeveiliging, ANSSI, zal telecomoperatoren gaan vertellen welke apparatuur zij mogen gebruiken voor de uitrol van hun 5G-netwerk in Frankrijk. Het agentschap heeft echter nog geen enkele beslissing openbaar gemaakt.

Uitsluitend niet-kernonderdelen

De twee bronnen, die op voorwaarde van anonimiteit hebben gesproken met Reuters, zeggen dat ANSSI heeft besloten het gebruik van Huawei-apparatuur goed te keuren. Dit geldt echter alleen voor wat zij beschrijven als niet-kernonderdelen van het netwerk, omdat deze minder belangrijke veiligheidsrisico’s opleveren. “Ze willen Huawei niet verbieden, maar het principe is: ‘Haal ze uit de kern van het mobiele netwerk’,” aldus één van de twee bronnen. Een woordvoerster van ANSSI weigerde commentaar te geven.

Mobiele kernnetwerken dragen hogere toezichtrisico’s omdat ze meer geavanceerde softwareprogramma’s bevatten die gevoelige informatie verwerken, zoals persoonlijke gegevens van klanten.

Vrees voor praktisch verbod Huawei

De beslissing van de Franse autoriteiten over de apparatuur van Huawei is cruciaal voor twee van de vier telecomoperatoren van het land, Bouygues Telecom en Altice Europe’s SFR, aangezien ongeveer de helft van hun huidige mobiele netwerk door de Chinese groep wordt gemaakt. Het door de staat gecontroleerde Orange heeft al gekozen voor de Europese rivalen van Huawei, Nokia en Ericsson, die in de VS opereren boven Huawei. Tot nu toe hebben bronnen in de buurt van de Franse telecomindustrie gezegd dat ze vrezen dat Huawei in de praktijk zal worden uitgesloten, zelfs als er geen formeel verbod wordt aangekondigd.

In de voetsporen van Groot-Britannië

Door Huawei een gedeeltelijke autorisatie te verlenen, zou Frankrijk in de voetsporen van Groot-Brittannië treden, aangezien de Britse premier Boris Johnson Huawei een beperkte rol heeft toegekend in het Britse 5G-netwerk.

Ook buurland Duitsland worstelt op weg naar consensus. De regerende conservatieven van bondskanselier Angela Merkel steunen strengere regels voor buitenlandse leveranciers, maar hebben nog geen verbod op Huawei ingevoerd.

Frankrijk volgt instructies

Frankrijk zal waarschijnlijk de instructies opvolgen van de industriechef van de Europese Unie, Thierry Breton, die in interviews zegt dat telecomoperatoren geen ‘risicovolle leveranciers’ mogen selecteren voor strategische sites zoals hoofdsteden, militaire bases en kerncentrales, aldus een afzonderlijke bron voor de telecomsector. Zonder ooit Huawei uit Shenzhen te noemen, heeft Breton gezegd dat een ‘risicovolle leverancier’ een bedrijf is dat sterk afhankelijk is van een buitenlandse staat of een staat die het zou kunnen dwingen om de gegevens van klanten openbaar te maken.

Screening 5G-apparatuur

ANSSI zou aanvankelijk ongeveer een maand geleden de eerste resultaten geven van de screening van de 5G-telecomapparatuur. Het besluit van de cyberbeveiligingsorganisatie werd uitgesteld omdat het in december aanvullende vragen stelde aan de exploitanten, zegt dezelfde telecombron. Ook zijn er intense uitwisselingen geweest met de toezichthoudende autoriteit, het Franse premierkantoor en de Britse en Duitse collega’s, om een gemeenschappelijke benadering van Huawei te vinden, aldus een van de twee bronnen die dicht bij de zaak stonden.

Huawei zei vorige maand dat het van plan was om zijn eerste Europese productiefabriek in Frankrijk te bouwen, omdat het de bezorgdheid weg wilde nemen die was opgewekt door Amerikaanse aanklachten dat Peking zijn uitrusting zou kunnen gebruiken voor spionage – wat het bedrijf ontkent.

Gerelateerd nieuws