Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Het Future Mobility Park (FMP) in Rotterdam is de eerste one-stop-shop testservice voor autonome voertuigen in Nederland. Het is een speeltuin om duurzame en innovatieve mobiliteitsoplossingen te testen. ALE (Alcatel Lucent Enterprise) speelt in deze proeftuin een cruciale rol; Intelligentie verbonden via een veilig en redundant netwerk voor slimme mobiliteit. <>
In en ook buiten het FMP-terrein wordt getest voor een breed scala aan vooruitstrevende en inspirerende gebruiksscenario’s. De huidige toepassingen zijn onder meer autonome shuttles, bussen, veerboten, drones en een bezorgrobot, een Hyperloop-trein en AI-cameratests om de verkeersveiligheid voor allerlei soorten voertuigen te optimaliseren. Slimme technologie die op afstand wordt bewaakt vanuit een controlecentrum betekent dat het FMP-team live scenario’s kan simuleren om nieuwe technologieën te testen en afwijkingen aan te pakken, ruim voordat deze autonome voertuigen op de openbare weg worden geïntroduceerd.
Voor initiatiefnemer Future Mobility Network (FMN) en FMP zelf is het noodzakelijk om ‘als samenleving’ betrokken te zijn bij de ontwikkelingen op het gebied van slimme mobiliteit. Een toekomst waarin zowel mensen als volledig autonome voertuigen samenleven in stadscentra zal de wereld duurzamer, veiliger, leefbaarder en eenvoudiger maken. Technologie speelt daarbij een belangrijke rol, vertelt Lucien Linders, CEO van FMP. ” We willen de situatie op de testlocatie zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid nabootsen en daarom is het noodzakelijk dat de hele infrastructuur als backbone functioneert en dat de gegevens uiterst veilig worden verwerkt. Aangezien we het hebben over autonome voertuigen die in de nabije toekomst op de openbare weg worden toegelaten, kunnen wij en de gemeente ons geen ongelukken veroorloven. Op de testlocatie van het Future Mobility Park zorgen we ervoor dat mogelijke fouten die ongelukken zouden kunnen veroorzaken, van tevoren worden opgelost.”
Alcatel-Lucent Enterprise is trots om samen te werken met FMP en bij te dragen aan de toekomst van Intelligente Transportsystemen (ITS) door de bedrijfskritische infrastructuur te leveren die slimme diensten ondersteunt. Jaimy Buiks, country businessleader Nederland bij ALE: “Future Mobility Park gaat over het vervoer van de toekomst. Omdat het FMN- en FMP-team aan innovaties werken op het gebied van autonome mobiliteit, is het voor ons noodzakelijk om de best mogelijke infrastructuur te bieden. De feedback die we hebben gekregen van gezamenlijke brainstorms, is dat we een oplossing hebben kunnen bieden die de realiteit zo dicht mogelijk benadert en die toekomstbestendig is.”
Linders voegt daaraan toe: “De oplossingen van ALE zorgen ervoor dat we een veilige, redundante en betrouwbare netwerkinfrastructuur hebben, zodat er geen gegevens verloren gaan tijdens de livecommunicatie tussen de verschillende systemen.”
Omdat connectiviteit tussen het controlecentrum en slimme mobiliteitsdiensten zo cruciaal is, heeft Alcatel-Lucent Enterprise LAN/WLAN- en SD-WAN-infrastructuuroplossingen geleverd die zeer veilig en volledig redundant zijn. Dit zorgt voor een continue stroom aan data van de autonome voertuigen, wat een praktijksituatie het beste simuleert.
Future Mobility Park werkt samen met ALE om de integratie van alle slimme technologie in het netwerk te garanderen. Het backbonenetwerk zorgt voor een goede overdracht van alle gegevens en biedt optimale veiligheid bij het onboarden van IoT. Redundantie zorgt voor een naadloze gebruikerservaring, waarbij de netwerkconnectiviteit zelfs bij problemen behouden blijft.
Om de ‘connected roads’ te realiseren, werden verschillende switches, access points en SD-WAN ingezet, die een uitgebreide en veilige netwerkbackbone bieden. Het netwerk is verdeeld in verschillende hermetische containers (VLAN’s) en scheidt functies – zoals de Lidarsensoren, verkeerslichten, controlekamer, netwerkbeheer, Wi-Fi voor werknemers en Wi-Fi voor gasten – op basis van macro- en microsegmentatie om de prestaties te verbeteren en de beveiliging te verhogen.
FMP heeft het gehele netwerk ingezet volgens het ‘Network-as-a-Service’ (NaaS)-model. Op basis van een innovatief abonnement stelt NaaS de klant in staat het aantal gebruikers in zijn netwerk te vergroten of verkleinen. De cloudbeheertool helpt bij het implementeren en direct schalen van het netwerk als antwoord op de zakelijke behoeften.
Esli Coenraad, data pre-sales engineer bij ALE tot slot: “Het is slechts een kwestie van tijd voordat in Nederland op de openbare weg getest gaat worden en Alcatel-Lucent Enterprise is hier als ICT-leverancier vanaf het begin bij betrokken. Daar zijn we als wereldwijde organisatie ontzettend trots op.”
In het Future Mobility Park in het ‘Makersdistrict’ van Rotterdam kunnen overheden, kennisinstellingen en bedrijven samen werken aan de toekomst van mobiliteit voor zowel straten als steden. Op een 200 meter lange testbaan kunnen voertuigen worden getest en realistische stadsituaties worden gesimuleerd met behulp van slimme verkeersinstallaties. Een vloot van voertuigen staat klaar om complexe situaties te visualiseren voor voertuigen, passagiers en de omgeving, terwijl een controlekamer met een geavanceerd IT-netwerk zorgt voor overzichtelijke monitoring.
Het park omvat ook de dronehalte Galileo, verbonden met een vertiport op de RDM-campus aan de Maas, samen met een testbuis van de Hardt Hyperloop van 30 meter lang. Deze faciliteiten dienen niet alleen als inspiratie voor teams, maar laten tevens zien dat schijnbaar onmogelijke zaken toch mogelijk gemaakt kunnen worden.
Het is dé plek in Nederland voor inspiratie, ontmoeting, testen en onderzoek van innovatieve mobiliteit en een initiatief van het Future Mobility Network (FMN) – een organisatie die zich bezighoudt met hoe we de komende decennia mensen en goederen zullen vervoeren.