Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Gaia-x werkt samen met DAASI International en Vereign aan Self-Sovereign Identity

8 feb 2022

Gaia-x gaat een samenwerking aan met DAASI International en Vereign. De partijen werken aan drie projecten rondom Self-Sovereign Identity (SSI). SSI-gebruikers krijgen onder meer een wallet tot hun beschikken voor het opslaan en overdragen van hun persoonlijke informatie.

De samenwerking met DAASI International en Vereign is onderdeel van het streven van Gaia-x om een infrastructuurecosysteem op basis van Europese standaarden te creëren. Dit ecosysteem moet big data-industrieën in de EU minder afhankelijk maken van Amerikaanse spelers. En zo de digitale soevereiniteit van Europese gebruikers versterken.

Basiscode
Voor het realiseren van dit doel is technologie nodig. Hiervoor is een tender uitgeschreven, waaronder DAASI International en Vereign zich via een consortium hebben ingeschreven. Deze tender is gericht op de ontwikkeling van basiscode voor een persoonlijke credential manager, een organisatiebrede credential manager en een trust services API.

De projecten gaan nog deze maand van start. Binnen zes maanden moet de basiscode voor de drie verschillende projecten gereed zijn en beschikbaar zijn gesteld aan de community. Voortgang dit binnen de projecten wordt geboekt wordt publiekelijk gedeeld via GitLab. Gaia-x roept de community op al in de ontwikkelfase betrokken te zijn en bij te dragen aan de projecten. Zodra de projecten zijn afgerond blijft de code beschikbaar in GitLab en wordt deze officieel overgedragen aan de Gaia-x community.

Meer controle over persoonlijke informatie

Voor de realisatie van de drie projecten is Self-Sovereign Identity (SSI) volgens Gaia-x van cruciaal belang. Een gedecentraliseerde identiteit geeft gebruikers meer controle over hun persoonlijke informatie. Deze data wordt opgeslagen in een zogeheten wallet, die eigendom is van de gebruiker. De gebruiker heeft hierdoor zelf controle over de opslag en overdracht van zijn data. Ook omvat de wallet digitale sleutels voor authentificatie met online diensten. Hierdoor is het niet langer nodig voor iedere dienst een apart profiel aan te maken. Blockchain-technologie wordt ingezet om de betrouwbaarheid van de data te waarborgen.

Petra Claessen, CEO BTG en BTG Services: “Een Europees cloudplatform als Gaia-x zorgt dat Europese bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen minder afhankelijk zijn van grote cloudproviders die buiten de Europese Unie (EU) zijn gevestigd. BTG moedigt de ontwikkelingen binnen Gaia-x zoals de ontwikkeling van de SSI aan. Gebruikers krijgen zo zelf de controle over de opslag en overdracht van hun gegevens. Een belangrijke ontwikkeling!”

Gerelateerd nieuws