Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Gartner: Bekendheid van digitale technologieën neemt komende jaren af

19 aug 2022

Hoewel digitale transformatie heeft geleid tot een toenemende bekendheid van digitale technologieën in traditionele sectoren, zal de bekendheid van deze technologieën in het volgende tijdperk afnemen, verwacht de Gartner Research Board. Dit is echter geen teken van de achteruitgang van digitale transformatie, maar eerder een voorwaarde voor digitale technologieën om een duurzame motor van economische welvaart te worden.

Tijdens het komende nieuwe tijdperk verdwijnt de digitale hype, neemt speculatie af en wordt financieel kapitaal opnieuw gekoppeld aan ‘productiekapitaal’: de echte activa die producten en diensten creëren – die de taak hebben om de nieuwe digitale technologie aan het werk te zetten.

“Naarmate de hype rond digitalisering vervaagt en strategieën die worden aangedreven door angst voor digitale disruptie verdwijnen, zullen we betere zakelijke beslissingen gaan zien die leiden tot echte investeringen in productieve activa, productiviteitswinsten, groei van het BBP en verbeteringen in de levensstandaard over de hele wereld,” zei Ed Gung, Managing Vice President, Research bij de Gartner Research Board.

Waarde oogsten
Na de digitale transformatie komt er een tijd van het oogsten van waarde, een tijdperk waarin organisaties de productiviteitsvoordelen plukken van de moeizame veranderingen die ze in hun bedrijf hebben aangebracht. “Het woord ‘digitaal’ zal de bijna heilige betekenis verliezen die het de afgelopen twee decennia had. De verwachtingen zullen veranderen en er zullen nieuwe uitdagingen ontstaan voor technologieleiders”, aldus Gung.

Experts van de Gartner Research Board hebben vier belangrijke signalen geïdentificeerd die dit nieuwe tijdperk inluiden:

Digitale technologieën worden alomtegenwoordig, maar verdwijnen naar de achtergrond
Naarmate digitale netwerken, ‘always-on’-connectiviteit en slimme apparaten alomtegenwoordig en gemeengoed worden, verdwijnt computergebruik naar de achtergrond en wordt net zo onopvallend als de domme thermostaat of lichtschakelaar. De alomtegenwoordige technologie roept kritische vragen op voor grote ondernemingen, stelt de Gartner Research Board.

Als digitale technologie bijvoorbeeld tegelijkertijd ‘overal’ en minder prominent is, zal het belang van het IT-domein dan afnemen? Hoe kunnen bedrijven het beste klanten bedienen die niet langer technologiestoringen of latentie tolereren?

Digitale zaken worden wijdverbreid, maar ook onopvallend
Naarmate digitale technologie ingebed raakt in de manier waarop alle onderdelen van het bedrijf werken, is ‘digitaal’ niet langer een nuttige modificator. In plaats van “techbedrijven” te worden, hebben succesvolle bedrijven – geleid door een vooruitstrevende digitale leider – digitale technologieën geënt op traditionele bedrijven. In de loop van de tijd wordt digitale technologie slechts één dimensie waarop bedrijven concurreren, vergelijkbaar met onder meer distributienetwerken, kapitaalgoederen, exploratierechten, klantrelaties en inhoud.

Digitale reuzen worden gereguleerd en uiteindelijk weggeconcurreerd
Het digitale tijdperk wordt gedomineerd door een handvol bedrijven. In januari 2022 waren vijf technologiebedrijven samen bijna 10 biljoen dollar waard. Dat is bijna een kwart van de gecombineerde marktkapitalisatie van 41,8 biljoen dollar van de hele S&P 500. Er is een groeiende roep om een of andere vorm van regulering van deze bedrijven.

Terwijl regelgevers twijfelen over hoe ze de marktmacht van Big Tech kunnen beteugelen, kunnen deze internetsupermachten teniet worden gedaan door concurrentie. Naarmate de technologiemarkt meer gefragmenteerd en verticaal wordt, wordt domeinkennis steeds belangrijker voor succes. Bedrijven die technologische expertise het beste combineren met domeinkennis, behalen hieruit naar verwachting voordeel.

Technologierisico neemt toe, maar organisaties richten zich opnieuw op veerkracht
Naarmate digitale technologieën meer verankerd raken in bedrijfs- en overheidsactiviteiten, infrastructuur en het dagelijks leven van mensen nemen de risico’s toe en wordt het risicobeheer van ondernemingen complexer dan ooit tevoren. De focus op optimalisatie en efficiëntie, zowel binnen bedrijven als tussen bedrijven, heeft geleid tot een sterke wereldwijde economische afhankelijkheid onderling. Dit biedt voordelen, maar betekent dat een enkele ongunstige gebeurtenis elders grote schokken kan veroorzaken.

Digitale netwerken kunnen echter net zo goed worden geoptimaliseerd voor veerkracht als voor efficiëntie. Veerkracht – het vermogen om een schok te overleven, te herstellen en daarna snel te groeien – is een bron van aanzienlijk concurrentievoordeel in een radicaal onzekere wereld.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “Het is goed nieuws dat de hype rond digitalisering verdwijnt. Naarmate de digitale transformatie van bedrijven vordert, worden digitale technologieën steeds normaler en zijn in toenemende mate in bedrijven ingebed. Na alle transities die bedrijven de afgelopen jaren hebben doorgemaakt, breekt nu volgens Gartner een periode aan waarin bedrijven de vruchten plukken van hun investeringen wat betreft onder meer productiviteitsvoordelen. Een interessante tijd, die voor bedrijven ook nieuwe vraagstukken met zich meebrengt!”

Gerelateerd nieuws