Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Gartner: COVID-19 zorgt voor drastische versnellen digitale investeringen

16 nov 2020

CFO’s krijgen in 2021 te maken met een flinke lijst aan digitale prioriteiten. Deze variëren van de inzet van geavanceerde data analytics en robotic process automation (RPA) technologie tot het verbeteren van digitale vaardigheden van hun teams. CFO’s hebben weinig vertrouwen hun belangrijke digitale doelstellingen in 2021 te kunnen realiseren.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. “De COVID-19 pandemie dwingt CFO’s de huidige digitale mogelijkheden van hun organisatie en functies abrupt onder de loep te nemen en zij hebben op veel gebieden duidelijk tekortkomingen ontdekt”, zegt Alexander Bant, Chief of Research van de Gartner Finance practice. “Volgend jaar draait om het versnellen van digitale investeringsinitiatieven van meerjarige marathons naar een sprint van 12 maanden. Veel CFO’s zijn echter niet zeker hoe zij in veel gebieden met succes de eindstreep zullen halen.”

Investeringen
In het onderzoek zijn CFO’s gevraagd naar hun verwachte investeringen in 2021 ten opzichte van 2020. Ook zijn zij gevraagd op welke gebieden zij uitdagingen verwachten bij het realiseren van hun doelen. Als het gaat om digitale prioriteiten zijn de drie belangrijkste gebieden waar CFO’s meer tijd aan besteden ook de gebieden waarover zij relatief veel twijfels hebben. Meer dan de helft van de CFO’s verwacht dat het een uitdaging wordt hun belangrijke digitale doelstellingen te realiseren.

82% van de respondenten meldt dat geavanceerde data analytics technologieën en tools een topprioriteit zijn. Met 78% verwacht een bijna even grote groep dat het moeilijk zal zijn op dit vlak hun doelstellingen te realiseren.

Voldoen aan nieuwe klantvoorkeuren
“Veel CFO’s zoeken mogelijkheden om stilgevallen groei-investeringen te herstarten terwijl zij tegelijkertijd kosten optimaliseren om nieuwe business realiteiten beter te reflecteren. Leidend hierbij is het voldoen aan nieuwe klantvoorkeuren die door de pandemie zijn ontstaan, zoals hogere verwachtingen omtrent snelheid, multichannel levering en always-on beschikbaarheid.

Gartner adviseert CFO’s de focus te leggen op het identificeren van investeringen die positieve bedrijfsresultaten met zich meebrengen en de prestaties van werknemers verbeteren binnen hybride werkmodellen. CFO’s moeten opnieuw beoordelen hoe zij in deze omgeving business prestaties meten, terwijl zij tegelijkertijd nieuwe business modellen die digitale groei ondersteunen moeten aanmoedigen.

RPA
Bant adviseert ook in te zetten op RPA om repetitieve taken te automatiseren en binnen teams tijd vrij te maken. Geavanceerde digitale analytics-technologieën kunnen financiële organisaties helpen inzichten op schaal te leveren en op de lange termijn concurrentievoordeel te realiseren. Het aantrekken van het digitaalvaardig financieel talent dat nodig is om maximale winst te halen uit analytics en automatisering wordt wellicht eenvoudiger doordat mensen steeds meer op afstand werken en niet langer aan een specifieke locatie gebonden zijn. Bedrijven kunnen hierdoor gebruik maken van talent wereldwijd.”

“Veel CFO’s voerden eerder kleinschalige experimenten uit met RPA, kunstmatige intelligentie (AI) of geavanceerde analytische technologie en zij zien de potentie voor een significante ROI”, zegt Bant. “De sleutel is nu het realiseren van schaal met deze technologieën en tegelijkertijd zeker stellen dat CFO’s het talent tot hun beschikking hebben om een always-on volledig digitale business te draaien.”

Een presentatie over het onderzoek is hier beschikbaar.

Gerelateerd nieuws