Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Gartner: Finance zet komende jaren in op cloud ERP, advanced analytics, data storage en RPA

1 mrt 2021

Financiële afdelingen investeren de komende drie jaar in verschillende opkomende technologieën. Cloud enterprise resource planning (ERP) is de meest populaire keuze. Andere investeringen zijn onder meer advanced analytics, data storage en RPA.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 167 financiële afdelingen eind 2020. “Veel financiële afdelingen verkennen het digitale landschap en zoeken manieren voor het identificeren en realiseren van kansen voor kostenbesparingen om financiering beschikbaar te maken voor digitale initiatieven”, aldus Dan Garvey, vice president in de Gartner Finance practice. “Net als bij veel andere business functies versnelt COVID-19 de snelheid waarmee finance in digitale transformatie investeert.”

Transformatie versneld
Digitale transformatie is voor financiële afdelingen al langer een belangrijk aandachtspunt. De snelheid waarmee deze transformatie wordt doorgemaakt is echter versneld. “Digitale investeringen en transformatie zijn niet langer onderwerpen waarvoor CFO’s een afwachtende aanpak kunnen hanteren of waar zij kleine investeringen tegenaan kunnen gooien. De tijd is gekomen en CFO’s moeten snel handelen.”

Advanced data-analytics, data storage en robotic process automation (RPA) zijn technologiegebieden waarin de investeringen de komende drie jaar naar verwachting worden vergroot. Artificial intelligence (AI) en blockchain zijn minder populaire keuzes.

“Het is niet verrassend dat cloud ERP de topkeuze is voor financiële afdelingen, aangezien de technologie volwassen wordt en duidelijke voordelen biedt ten opzichte van de ‘monolithische’ ERP-systemen van voorheen”, zegt Garvey. “Advanced analytics, data storage en RPA zijn daarnaast bewezen technologieën met bewezen toepassingen in finance.”

AI en blockchain
AI en blockchain zijn echter minder gevestigd en brengen voor veel financiële afdelingen grotere implementatieproblemen en minder zekerheid over de return on investment met zich mee. Gartner wijst erop dat financiële afdelingen van de voordelen van AI kunnen profiteren, zonder hierin direct te investeren. “Veel cloud ERP en advanced analytics oplossingen omvatten in toenemende mate embedded AI-mogelijkheden. Dat lost veel uitdagingen rondom integratie en beschikbare expertise op”, stelt Garvey. “Het bouwen van een eigen AI heeft ongetwijfeld potentie, maar is de financiële afdeling in staat tot het realiseren van dit potentieel?”

Ook blockchain kan volgens Gartner in potentie voor een transformatie zorgen. Beschikbare use cases zijn echter beperkt en niet toepasbaar op veel werk dat financiële afdelingen uitvoeren. De omvang van de omzet van de business staat in nauw verband neiging te investeren in AI, blockchain of het Internet of Things.

Gerelateerd nieuws