Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Gartner: Investeringen vanuit overheden in IoT lopen op

6 jul 2021

De markt voor Internet of Things endpoints en communicatie gericht op overheden is in 2022 21,3 miljard dollar waard, voorspelt Gartner. Dit is een stijging van 22% ten opzichte van de 17,5 miljard dollar waar de markt naar verwachting dit jaar goed voor is. Een goede ontwikkeling gezien de toegevoegde waarde die IoT kan bieden voor overheden.

“Lokale overheden wereldwijd maken in toenemende mate gebruik van IoT-technologie om hun infrastructuur en assets effectiever te monitoren en de veiligheid en leefomgeving van burgers te verbeteren. Denk hierbij aan de verspreiding van COVID-19 en controleren van de naleving van quarantaineregels”, aldus Kay Sharpington, senior principal analyst bij Gartner. “Daarnaast dragen de dalende kosten van apparaten bij aan de financiële haalbaarheid van projecten waarbij outdoor surveillancecamera’s en stedelijke tracking assets worden ingezet.”

Outdoor surveillancecamera’s
Van de wereldwijde bestedingen is 50% gericht op surveillancecamera’s voor buitengebruik. Overheden zetten deze onder meer in voor het verbeteren van de publieke gezondheid en openbare veiligheid.

Investeringen vanuit de overheid in IoT (bron: Gartner)

“De rol van camera’s is het afgelopen jaar gegroeid naar het controleren van social distancing en dragen van maskers met het oog op het beheersen van de COVID-19 pandemie. Evenals een groter gebruik voor contactloze parkeeroplossingen”, aldus Sharpington. De analist wijst op de impact van privacyregelgeving op de omarming van IoT. Zo kent West-Europa en Noord-Amerika strengere privacywetgeving dan China.

Omarming van 5G en LPWA groeit
5G is dankzij zijn hoge datasnelheid zeer geschikt voor videotoepassingen. Gartner schat dat outdoor surveillancecamera’s in 2022 goed zijn voor 75% van alle overheidsuitgaven aan 5G-verbindingen. Daarnaast verwacht Gartner dat 39% van de endpoints voor overheden verscheept wordt met een low-power wide-area (LPWA) interface in 2022. Dit percentage lag in 2020 op 26%. LPWA maakt WAN en mobiele connectiviteit mogelijk tegen aanzienlijk lagere prijzen dan traditionele cellulaire machine-to-machine netwerken. Zo wijst Gartner onder meer op de lange levensduur, waardoor apparaten goed geschikt zijn voor stedelijke toepassingen die lage eisen stellen aan bandbreedte.

Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “IoT-technologie biedt allerlei kansen en kan overheden winst opleveren. Zo kunnen overheden uiteenlopende zaken monitoren en hiermee hun dienstverlening richting zowel burgers als het bedrijfsleven optimaliseren. Denk hierbij aan het analyseren van verkeersstromen en het verbeteren van de openbare veiligheid, maar bijvoorbeeld ook aan het monitoren van de drukte in openbare gelegenheden. Het is dan ook goed nieuws dat overheden steeds meer inzetten op de omarming van IoT.”

Gerelateerd nieuws