Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Gartner: IT-investeringen stijgen in 2021 weer na jaar van krimp

12 nov 2020

IT-investeringen in de EMEA-regio komen in 2021 naar verwachting uit op 1,075 biljoen dollar. Dit is een stijging van 2,8% ten opzichte van 2020. Dit jaar lopen de investeringen juist met 6,5% terug.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. “De gecombineerde effecten van de Brexit en COVID-19 maatregelen zorgen dat de IT-investeringen in EMEA in 2020 dalen”, zegt John-David Lovelock, distinguished research vice president bij Gartner. “Voor de pandemie voerden de meeste organisaties hun digitale strategieën op een stabiel tempo uit. De weg vooruit voor organisaties in 2021 is het versnellen van digitale business initiatieven in plaats van deze te vertragen, en het financieren van initiatieven door het verschuiven van financiering van andere gebieden naar IT.”

Lager investeringen in alle segmenten
Naar verwachting nemen de EMEA-investering in alle segmenten van de ICT-sector af. De daling is het grootst onder devices, waar 15,1% minder in wordt geïnvesteerd. Datacentersystemen volgen met 7,7% en IT-diensten met 7%.

In 2021 keert groei echter terug op de markt. De vraag naar enterprise systemen stijgt komend jaar naar verwachting met 6,1%, waarmee dit segment veruit de snelste groeier is. Datacentersystemen volgen met 4,1% en IT-diensten met 2,5%. Ook de vraag naar devices stijgt in 2021 weer, met 1,7%. Als we inzoomen op dit segment blijkt onder meer dat de investeringen in dunne en lichte notebooks naar verwachting met 10% stijgen. Bedrijven investeren naar verwachting fors meer in desktop-as-a-service platformen (+60%).

Werken op afstand
“De pandemie dwingt werknemers werken op afstand te omarmen, wat dit een strategisch workforce beleid maakt”, zegt Ranjit Anwal, research vice president bij Gartner. “Mobiele PC’s zijn noodzakelijk voor werken op afstand en EMEA-organisaties focussen zich opnieuw op investeringen in mobiele PC’s.”

De snelheid waarmee werken op afstand wordt omarmd varieert wereldwijd. De Verenigde Staten (VS) gaan hiermee in 2021 aan leiding, waarbij 52% van de Amerikaanse werknemers op afstand werkt. Binnen de Europese Unie (EU) wordt onder meer in het Verenigd Koninkrijk op grote schaal op afstand gewerkt (48%). In Duitsland en Frankrijk bedragen deze percentages respectievelijk 38% en 34%.

Remote werknemers ondersteunen
De vraag naar technologieën om remote werknemers te ondersteunen stijgt in de EMEA-regio dit jaar met 5%. EMEA-organisaties vergroten hun totale investeringen in collaboratie- en contentplatformen met 17%, securitysoftware met 11% en cloud conferencing met 4%.

“Dat de IT-investeringen in 2020 dalen is met het oog op de COVID-19 pandemie en gerelateerde maatregelen geen verrassing. Het is dan ook goed om te zien dat de IT-investeringen na een jaar van krimp in 2021 weer opleven. Onder meer in zakelijke software en IT-diensten wordt meer geïnvesteerd, wat ook geldt voor communicatiediensten en nieuwe apparaten”, zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG, in een reactie.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Gerelateerd nieuws