Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Gartner: IT-uitgaven herstellen zich in 2021

22 okt 2020

De wereldwijde IT-uitgaven zullen in 2021 naar verwachting 3,8 biljoen dollar bedragen, een stijging van 4 procent ten opzichte van 2020. Dat is de laatste voorspelling van onderzoeksbureau Gartner. De IT-uitgaven in 2020 komen volgens Gartner op een totaal van 3,6 biljoen dollar uit, een daling van 5,4% ten opzichte van 2019.

“In de 25 jaar dat Gartner IT-uitgaven heeft voorspeld, is er nog nooit een markt geweest met zoveel bewegelijkheid”, zegt John-David Lovelock, Distinguished Research Vice President bij Gartner. “Hoewel er unieke stressfactoren zijn opgelegd aan alle industrieën naarmate de aanhoudende pandemie zich ontvouwt, doen de organisaties die al meer digitaal waren tijdens de crisis het beter en zullen ze blijven bloeien tot in 2021.”

Alle IT-bestedingssegmenten zullen naar verwachting in 2020 afnemen. Bedrijfssoftware zal naar verwachting het sterkste herstel hebben in 2021 (7,2% groei) als gevolg van de versnelling van de digitaliseringsinspanningen door bedrijven die externe medewerkers ondersteunen, virtuele diensten leveren zoals afstandsonderwijs of telezorg, en het gebruik van hyperautomatisering om ervoor te zorgen dat aan pandemie-eisen wordt voldaan.

Datacenters
Uitgaven aan datacentersystemen zullen in 2021 de op één na hoogste groei van 5,2% meemaken, aangezien hyperscalers de wereldwijde datacenteruitbreiding versnellen en reguliere organisaties de uitbreidingsplannen voor datacenters hervatten en het personeel fysiek weer ter plaatse kan zijn.

Ondanks de toename van de cloud activiteit in 2020, toen organisaties overschakelden naar een omgeving waarin eerst op afstand moest worden gewerkt, zullen zakelijke clouduitgaven – die in meerdere categorieën vallen – pas in 2021 worden weerspiegeld in de inkomsten van leveranciers.

Cloud
“Door de vertraging van de uitgaven die plaatsvonden van ongeveer april tot en met augustus van dit jaar, in combinatie met de ’try before you buy’-programma’s van cloud service providers, verschuift de cloudopbrengst uit 2020″, aldus Lovelock. “Cloud had dit jaar een bewijs: het werkte tijdens de pandemie, het werd opgeschaald en het verkleinde. Dit bewijspunt zal tot 2022 een versnelde penetratie van cloud mogelijk maken.”

“Nu de inkomsten onzeker zijn, waardoor geld nóg belangrijker wordt, geven CIO’s nu prioriteit aan IT-projecten waarvan de time-to-value het laagst is”, aldus Lovelock.

Digital
“Bedrijven hebben meer IT te doen en minder geld om het te doen, dus halen ze geld uit de gebieden die ze zich kunnen veroorloven, zoals het vernieuwen van mobiele telefoons en printers”, aldus Lovelock.

In de toekomst zal digitale transformatie niet onderhevig zijn aan dezelfde ROI-rechtvaardiging als voor de pandemie, aangezien het mandaat voor IT het voortbestaan van het bedrijf wordt in plaats van alleen groei, zo besluit Lovelock.

Gerelateerd nieuws