Orde van Advocaten start projectgroep Digitalisering & AI
19 sep 2024De algemene raad van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft een projectgroep Digitalisering & AI ingesteld. De projectgroep gaat de NOvA onder andere adviseren...
De manier van werken is sinds begin 2020 fors veranderd. Zo werken we meer thuis, wat ook impact heeft op de beschikbaarheid van onder meer IT-ondersteuning en onze afhankelijkheid van digitale middelen. Deze combinatie zorgt dat de relatie van werknemers met technologie verandert.
Dit blijkt uit het Gartner 2021 Digital Worker Experience Survey van Gartner, waarvan de resultaten op de Gartner Digital Workplace Summit zijn gepresenteerd. 10.800 fulltime medewerkers van organisaties met meer dan 100 werknemers uit de Verenigde Staten, Europa en Azië namen deel aan het onderzoek.
“Werknemers grijpen de crisis aan om een brede reeks technologieën en applicaties in slechts een paar maanden tijd meester te worden”, zegt Whit Andrews, distinguished research vice president bij Gartner. “De hedendaagse werkplek is heel anders dan die van 2019. CIO’s moeten hun technologie stacks, kantoorruimtes, IT-teams en mindsets aanpassen om de nieuwe toekomst van de digitale werkplek te omarmen.”
Afhankelijker van draagbare apparaten
Werknemers die digitaal werken zijn sinds 2020 afhankelijker geworden van draagbare apparaten. 11% meldt dat zij een groter deel van hun tijd werken op laptops, smartphones of tablets. Het deel van hun tijd dat zij besteden op desktopsystemen nam met 8% af.
Meer persoonlijke apparaten in gebruik
Ook het gebruik van persoonlijke hardware en software stijgt. Meer dan de helft van de respondenten meldt applicaties of webdiensten te gebruiken die zij zelf in gebruik hebben genomen om samen te werken met collega’s. Met merendeel hiervan is goedgekeurd door werkgevers. Een even groot deel (55%) maakt gebruik van apparaten die persoonlijk eigendom zijn voor werkgerelateerde taken.
“Toen organisaties begin 2020 gedwongen werden tot werken op afstand begonnen werknemers te vertrouwen op hun eigen apparaten en programma’s die zij vonden om technologische tekortkomingen van hun werknemers op te vangen”, aldus Andrews. “In 2021 kunnen organisaties deze trend omarmen door de keuzevrijheid voor apparaten en softwareprogramma’s te verbreden die werknemers met geen of weinig frictie kunnen gebruiken.”
Impact op productiviteit
Gartner kijkt ook naar de productiviteit van werknemers en de impact van thuiswerken hierop. Van de ondervraagde werknemers die meer zijn gaan thuiswerken sinds januari 2020 meldt 36% een toename in productiviteit, terwijl 35% geen verandering in productiviteit ervaart. Flexibiliteit in werkuren wordt het vaakst (43%) genoemd als factor die bijdraagt aan een hogere productiviteit.
“Nu werknemers de flexibiliteit van werken op afstand hebben ervaren zal het een belangrijke rol gaan spelen in sollicitaties en het aantrekken van talent”, zegt Andrews. “69% van de werknemers in ons onderzoek geeft aan eerder een nieuwe functie te zullen overwegen die hen de mogelijkheid biedt vanaf een locatie naar keuze te werken. 64% is eerder geneigd een functie te accepteren die flexibele werkuren biedt.”
Een kwart van de respondenten meldt dat hun productiviteit is gedaald. Onder meer connectiviteitsproblemen en technologische veranderingen zijn hierbij veel genoemde oorzaken. “Digitale vaardigheid wordt nog essentiëler voor productiviteit bij thuiswerken”, aldus Andrews. “CIO’s zouden begeleiding door werknemers onderling en training moeten uitbreiden om zeker te stellen dat alle werknemers kunnen meekomen nu technologische vaardigheid een verwachting wordt.”
Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “De manier van werken is sinds het begin van 2020 flink veranderd. Zo stonden werknemers voor de uitdagingen binnen slechts enkele maanden een brede reeks nieuwe technologieën en applicaties meester te worden. De relatie die medewerkers met technologie hebben is hierdoor veranderd, blijkt uit cijfers van Gartner. Positief is ook dat de toegenomen hoeveelheid thuiswerken over het algemeen geen negatieve impact heeft gehad op de productiviteit. In gevallen waar dat wel het geval is kan deze terugval wellicht worden opgepakt met behulp specifieke maatregelen, zoals het verbeteren van de connectiviteit.”
Meer informatie is beschikbaar in het webinar ‘Gartner 2021 Digital Worker Experience Survey Results: The Real Future of Work‘ of het rapport ‘Top 7 Insights From the 2021 Digital Worker Experience Survey‘.